Nu har vi fått se nya kommunhuset
både inifrån och utifrån

Centergruppen som fick se Växjös nya kommunhus både inifrån och utifrån.


Drygt ett år återstår av byggtiden

Men den 1 april 2021 ska Växjö kommun starta inflyttningen i det nya kommunhuset och ytterligare en månad senare, den 2 maj, ska de 600 arbetsplatserna på våningarna 4-7 stå klara att ta emot kommunala politiker och tjänstemän.

Detta och mycket annat fick nio besökare från Centerpartiet i Växjö veta när Johanna Loeb, projektkoordinator på Skanska, under två timmar visade runt i bygget måndagen den 24 februari.

Här finns nu cirka 100 byggjobbare med att färdigställa det sju våningar stora hust i trä och glas samt en källarvåning, helt byggd i betong.

Måtten är imponerande; längden är 100 meter, bredden 27 meter och höjden 30 meter.

Utöver den kommunala verksamheten kommer våningarna 2 och tre att rymma station, restauranger, affärer och turistbyrå.

Jernhusen tar över sina stationsutrymmen redan den 1 mars 2021 men sedan dröjer det ytterligare fyra månader innan Växjös nya station öppnas för trafik.

Intresset för det nya kommunhuset är stort.

–Sedan hösten 2019 har vi tagit emot cirka 1 300 gäster. Vi har fyra schemalagda besök i veckan och eftersom förutsättningarna ändras inför varje besök kräver det noggranna förberedelser. Inte minst när det gäller säkerheten, som är rigorös. Vi har förskonats från allvarligare olyckor men visst har det inträffat incidenter, sa Johanna Loeb.

Väderskyddet har varit en lyckad investering. Visserligen kostade skyddet 15 miljoner kronor att sätta upp men när det plockas ned runt 1 april har det också underlättat jobbet för byggjobbarna och skyddat framför allt träkonstruktionerna från regn och fukt.

Nog så viktigt i ett projekt som preliminärt kostar Växjös skattebetalare 585 miljoner kronor .

Här kan kommande besökare blicka ned på entréplanet till Växjös nya kommunhus. .