• / Nyheter
  • / Debatt ersatte Pride-marschen i Växjö

Debatt ersatte Pride-marschen i Växjö

Den sedvanliga Pride-marschen genom centrala Växjö blev inställd på grund av coronapandemin.

Därför blev också Vxo News webbsända debatt på Palladium onsdagen den 6 maj den enda publika tillställningen under Pride-veckan.

Samtliga partier i Växjö kommunfullmäktige var på plats för att debattera hbtq-frågor med Elisabeth Anderberg som moderator.

Under den drygt timslånga sändningen hann politikerna med att gå igenom såvöl hbtq-frågor i skolundervisningen, lagstiftningen i familjerättsfrågor, den psykiska ohälsan bland hbtq-personer, synen på att hissa Pride-flaggan samt slutligen hur man skapar trygghet för att skydda utsatta mot hatbrott.

Under debatten i familjerättsfrågor, där regnbågsfamiljer inte har samma rättigheter som andra familjer, ansåg centerns representant, Anderas Olsson, att det var dubbelmoral att kunna åka utomlands och ordna ett surrogatmödraskap när det är förbjudet att göra det i Sverige.

-Centerpartiet arbetar för ett altruisiskt mödraskap på frivillig basis. Men där är vi inte än eftersom det kräver att det finns ett brett stöd bland riksdagspartierna, säger Andreas Olsson.

Samtliga partier utom Sverigedemokraterna var överens om att Pride-flaggan ska hissas under Pride-veckan i Växjö.

Det rådde också stor enighet om att skydda hbtq-personer mot hatbrott.

–Här måste vi synliggöra, prata och agera, sa Andreas Olsson, som också framhöll att Växjö har ett fantastiskt föreningsliv som ställer upp för de som blir utsatta.

–Generellt handlar det också om att skapa en bättre belysning för att alla ska känna sig mer trygga, sa Andreas Olsson.

Från de övriga partierna medverkade Oliver Rosengren (m), Gunnar Nordmark (l), Jon Malmqvist (kd), Magnus P. Wåhlin (mp), Malin Lauber (s), Maria Garner (v) och Alexander Harréns (sd).