Växjö kan bli ett kluster för framtidens drivmedel

Alexander Enulescu visar Gudrun Holmberg hur man konverterar en bil från bensin- till biogasdrift.


El och biogas är framtidens drivmedel.

Det tror Alexander Enulescu som sedan 2008 driver sitt företag El&Biogasbilar AB på Hammargatan i Växjö.

Tillsammans med entreprenören Stefan Hermansson är Alexander på väg att etablera Växjö som ett framtida centrum när den svenska bilparken på totalt 5,7 miljoner fordon enligt planerna ska konverteras från bensin- och dieseldrift till icke fossila drivmedel fram till 2030.

–Eftersom endast en procent av vår bilpark drivs med biogas ligger ett gigantiskt arbete framför oss sa Stefan Hermansson när han träffade Centerkretsens företagsgrupp i lokalerna på Hammargatan.

Alexander Enulescus företagsidé handlar om att bygga om bensin- och dieseldrivna bilar så att de också kan drivas med biogas.

–Vi ser en stor potential. Även om coronapandemin har påverkat vår verksamhet negativt i form av minskad försäljning och ett minskat intresse för att konvertera till biogasdrift ser vi ändå att marknaden på sikt kommer att växa. En konvertering kostar 40 000-50 000 kronor och i rådande läge känner presumtiva kunder en tvekan att investera de beloppen, säger Alexander Enulescu.

Han har i nuläget fem anställda men känner att lokalerna börjar bli trånga.

–Här finns cirka 1 300 kvadratmeter verksamhetsyta. Men för att klara en expansion skulle jag behöva 2 000 kvadratmeter. Jag kollar både befintliga lediga lokaler och har kollat med Växjö kommun om möjligheten att köpa mark. Men tyvärr ligger priset på en nivå som jag i nuläget inte klarar, säger Alexander Enulescu.

Entreprenören Stefan Hermansson, längst till vänster, i samspråk med Claes Bromander, Thomas Karlsson och Andreas Olsson.