Andreas Håkanssons stora dag -
Centerpartiets jubileumsbok är klar!

Andreas Håkansson hade mycket intressant att berätta när han presenterade jubiuléumsboken.


Torsdagen den 3 december 2020 kommer Andreas Håkansson alltid att minnas.

Då var han inbjuden till Centerpartiets högkvarter i Stockholm för att som redaktör för partiets jubileumsbok ”På väg framåt under 110 år” presentera den tryckta boken i direktsändning via Facebook.

Andreas hade prominent sällskap - på plats i studion var också partiordföranden Annie Lööf, partisekreteraren Michael Artursson och moderatorn Johanna Lundgren-Gestlöf.

-Det har varit jättekul att skriva den hör boken. Jag har jobbat med den under ett år och mycket intressant har kommit fram till ytan, sa Andreas Håkansson.

Han fick mycket beröm av Annie Lööf.

-Som redaktör har Andreas haft en avgörande roll i upplägget av boken. I mina ögon är boken en utmanare till stormköket som årets julklapp, sa Annie Lööf.

I boken skildras de idéer som vuxit fram och utvecklats i partiet. Dessutom beskrivs de insatser och reformer som gjorts i de nio regeringar som partiet har ingått i liksom arbetet i alla de riksdagar som har genomförts sedan Carl Berglund bildade partiet 1910.

Då var det bonderörelsen som bildade basen i ett parti som ända från starten har sett till småföretagarnas bästa, som var först med att på 1960-talet ta sig an miljöfrågorna och har haft fler kvinnor som partiledare än något annat svenskt riksdagsparti.

-Vi har väl förvaltat vårt ursprung. Det har styrts av ansvarstagande, vilket är lika självklart såväl i framgång som under kriser, sa Annie Lööf.

Den största utmaningen för Andreas Håkansson har varit att begränsa alla de uppgifter som har kommit fram under intervjuerna.

–Materialet räcker till minst ytterligare en bok, sa Andreas Håkansson.

Han fick frågan vad som skiljer den här utgåvan från den jubileumsbok som Centerpartiet gav ut i samband med 100-årsjubiléet.

–Vi har ett kapitel om Centerpartiets internationella insatser vilket inte har lyfts fram tidigare. Vi har också ett kapitel om partiets utveckling under de senaste tio åren som på många sätt är en viktig period för centerrörelsen, sa Andreas Håkansson, som har författat totalt tre kapitel i boken.

Medverkade i direktsändningen via länk gjorde även Maria Haldesten, ledarskribent på Hallands Nyheter och Olof Jonmyren, ledarskribent på Södermanlands Nyheter.

Tillsammans med Andreas Håkansson har Maria skrivit kapitlet ”Ett folkligt idéparti” medan Olof Jonmyrens bidrag är kapitlet om ”Entreprenörernas parti”.

Boken kan beställas via Centerpartiet och kan bli en fin julklapp till dem som vill ta del av partiets utveckling under de gångna 110 åren!


På plats i tv-studion under presentationen av jubiléumsboken ”På väg framåt under 110 år” var från vänster partisekreteraren Michael Artursson, partiledaren Annie Lööf, moderatorn Johanna Lundgren-Gestlöf och bokens redaktör Andreas Håkansson.