ETT DIGITALISERAT OCH CYBERSÄKERT KUMLA

Under de senaste åren har digitaliseringen av Kumla kommun utvecklats i rask takt. Centerpartiet ser glädjande på att kommunen är offensiv i arbetet med en tydlig framtidsspaning inom området.

Kommunfullmäktige antog under 2017 programmet ”Digitala Kumla 2025” och utifrån detta program har det sedan utvecklats ett antal handlingsplaner och mål inom digitalisering.

I takt med att digitaliseringen utvecklas i samhället så ökar också beroendet av digitala tjänster samt också förväntningar på en ständigt hög tillgänglighet.

Kombinationen med en hög grad av digitalisering och högt beroende av digitala tjänster skapar tydliga risker inom cybersäkerhet vilket exempelvis har visat sig i de hackerattacker som genomförts mot kommuner.

Utifrån ovanstående föreslår Centerpartiet följande

  • Tidigarelägg revideringen av ”Digitala Kumla” och tillför tydliga målområden kring Cybersäkerhet.
  • Genomför en översyn av IT-infrastrukturen, system och applikationer som används i Kumla med inriktningen att rationalisera systemfloran i syfte att minska förvaltningsskulden och öka cybersäkerheten.
  • Genomför riktade utbildningsinsatser inom Cybersäkerhet bland personal under 2022 och genomför en cybersäkerhetsövning med samtliga förvaltningar under 2023.
  • Utveckla samarbeten med andra kommuner inom Cybersäkerhetsarbetet

Cristoffer Stockman

Centerpartiet i Kumla