Agera på de ungas viktigaste fråga - klimatet

Klimathotet förutspås vara en av de största bidragande orsakerna till krig och konflikt. Vi har bara sett början av detta vid flyktingkrisen 2015. Omfattande torka i Syrien mellan 2006 och 2011 anses vara en av de utlösande faktorerna för kriget som är på sitt nionde år. Ändå har jag hopp.

Inte för att den islamistiska mördarsektens sista fäste har fallit. Syriens diktator sitter kvar och den Arabiska vårens dröm om demokratiska reformer är lika långt bort då som nu.
Hoppet står till de unga: ”Och eftersom våra politiska ledare uppträder som barn, så måste vi ta det ansvar som de borde tagit för länge sen". Unga Greta Thunberg tar ansvar när politiken har misslyckats.

Det är dock väsensskillnad mellan Gretas uttalande och populistiska inlägg där demokratiska politiker framställs som barnsliga i en sandlåda. Förlöjligande är ett av populismens härskartekniska vapen. Och landsbygden är en grogrund för polarisering: ”Vanligt folk” ställs mot ovanligt folk, inklusive politiker. Lustigt nog betyder både det latinska ordet ”populus” och det grekiska ”demos” just ”folk”. Ändå helt olika: Historien visar att i populismens bakvatten följer en elitistisk diktatur som sköljer över folket som en tsunami.

Elcykel-bidrag retar gallfebern på oss som har sju mil till närmaste stad, det föder politiskt förakt hos folk. Men även fast vi på landsbygden lever mitt i naturen måste vi ta ansvar för klimatförändringar. Greta Thunberg vädjar till både vuxna som politiker att agera. Nu kan vi slå två flugor i en smäll: Minska demokratiföraktet och agera på ungdomars viktigaste fråga – klimatet!
De stora utsläppen kommer från tung industri, men även genom uppvärmning av våra bostäder.
Och vi måste också släppa lite på våra ego och handla mer lokalt. Det ger mindre utsläpp och bidrar till orters service i ett ”eko-systemet”. Vi är beroende av varandra!
Klimatet måste prioriteras i kommunpolitiken: Bygga klimatsmart, växla till förnybar energi och se till att fler kan resa klimateffektivt. Politiken och det lokala näringslivet måste göra klimathotet till sin gemensamma fiende.

Tillsammans; unga, vuxna och politiker, kan lyckas. Låt oss ta ansvar genom att agera och följa Gretas uppmaning: ”Gör något nu”!

Tobias Nygren
Centerpartiet,
Ledamot kommunfullmäktige, Hällefors