Efterlyses: modiga vardagshjältar

Varje morgon plingar min mobil klockan sju då min nyhetsapp lägger ut toppnyheterna: Dödskjutningar, mord, cirkus Trump & Brexit, skogsbränder, odugliga politiker och myndigheters vanstyre. Det är sällan en god morgon.

I linje med nyheterna har dataspel och filmer ofta temat domedagen: en gigantisk asteroid på väg mot jorden kommer att förgöra allt levande, eller onda krafter som släpper loss ett dödligt virus i vår intet ont anande värld.

Tidigare var budskapet i kyrkorummet både domedagen och räddningen. Även om temat har ändrats, från domens dag till ansvar och framtid, vet vi att det inte är trångt i kyrkorna på Domsöndagen. Vem skulle vilja sitta i en kyrkbänk eller ens ta sig tid för eftertanke om sitt ansvar? Mänsklighetens och jordens undergång finns ju på Netflix som nöje. Men gudskelov handlar filmerna aldrig om mig eller mitt liv. Och det finns alltid en hjälte.

Kyrkans hjälte förkunnar: När Människosonen kommer skall han skilja människorna, som herden skiljer fåren från getterna. Jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig, hemlös, naken, sjuk, satt i fängelse och ni gav mig att dricka, tog hand om mig, gav mig kläder, såg till mig och besökte mig. Sannerligen, vad ni har gjort för en av mina minsta, det har ni gjort för mig.

Vem eller vilka är dagens hjältar, som finns där med en hjälpande hand när det behövs? Centerpartiet lyfter fram medmänsklighet och anständighet, och visar att det finns möjligheter att skapa ett bättre samhälle. Inte för att det alltid är lätt, utan för att det är rätt! Ingen kan göra allt men alla kan göra rätt för någon, för en av de minsta.

Till exempel:

Stöd Kvinnohuset i Örebro som erbjuder hjälp och fristad åt våldsutsatta kvinnor och barn.

Gå med Röda Korset i Örebro län som ger stöd till personer som vårdar närstående med funktionsvariation eller som är långvarigt sjuk.

Våga säga ifrån nästa gång du hör någon använda uttryck som du tycker är rasistiska, sexistiska eller homofoba.

Det är en god morgon när vi läser nyheter om alla som redan har engagerat sig. Civilkurage har tagit plats i vår vardag och hembygd. Du och jag är vardagshjältar för vi gjorde nått för någon. För de törstiga, hemlösa, nakna, sjuka och för de som satt i fängelse.

För de minsta, för det är rätt.

TOBIAS NYGREN Ledamot kommunfullmäktige Hällefors