Våra val avgör för framtida generationer

FN:s klimatrapport var mörk. Den visar röd flagg för mänskligheten och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kräver stopp för fossila bränslen. Vissa områden av vår planet är särskilt utsatta, däribland utlandsturisternas favoritland Grekland tillsammans med flera områden runt Medelhavet.

Rapporten visar att målen om en temperaturhöjning på 1,5 grader kommer nås om tio år, vilket är tio år tidigare än man tidigare trott.

Att människan värmer upp jorden är otvetydigt och klimatförändringen leder till fler och fler extremoväder.

Under sommaren har vi kunnat följa dessa extremoväder på många olika platser i världen. Bränder slukar enorma ytor i USA, Kanada, Grekland och Turkiet. Översvämningar inte bara i Centraleuropa utan även på hemmaplan i Gävle. Tundran i Sibirien har tinat så pass mycket att metangas i otroliga mängder läcker ut i atmosfären, som i sin tur skyndar på växthuseffekten och temperaturökningen.

Man räknar även med att år 2050, alltså under vår livstid kommer Nordpolen vara isfri under sommarmånaderna.

VI KAN inte längre undvika det faktum att vi behöver tänka till. Vilka val gör du när du handlar? Vilka val gör du när du ska transportera dig till jobbet? Vilka val gör du när du ska på semester?

Jag tror egentligen inte att vi bara kan göra små förändringar, utan jag tror att både du och jag kan bli bättre på att välja hållbara val i vardagen. Jag tror på grön tillväxt, där både företag, medborgare och offentlig sektor väljer gröna alternativ för att snabba på omställningen.

Vi måste göra nya val i livet för att nya generationer ska kunna leva på jorden. Det är själva kärnan i mitt resonemang. Hur vi lever idag avgör hur våra barn och barnbarn ska få ett bra liv. Det är vi idag som väljer hur framtida generationer kan leva.

JAG DRÖMMER om att ta med mina barn till många ställen på jordklotet. För bara några år sedan hade jag kollat upp billigaste flyget och dragit iväg utan att reflektera mer än så. Idag är frågan istället, hur ska den resan vara möjlig? Vilka transportmedel behöver vi överväga för att göra resan möjlig?

Jag landar i att resan är målet. Men vart vi än tar oss på jorden så gör jag de val som krävs för att dom, när de är vuxna, på egen hand ska kunna utforska vår planet.

LINDA LARSSON Kommunalråd och distriktsordförande, Örebro