Tankar inför den 11 september

Att förtidsrösta ska vara en möjlighet om det är problem med till exempel arbete under valdagen. Personligen tycker jag, att förtidsröstning för att det är smidigt, eller för att man vill vara ledig på valdagen, är på gränsen till att nedvärdera allvaret med den demokratiska processen.Demokrati och möjligheten att överhuvudtaget få delta i allmänna och fria val är tyvärr en utopi för många i världen.

För mig är demokratin viktig och jag menar att valdagen är en högtidsdag.

Den senaste mandatperioden har på riksnivå varit minst sagt rörig. Ett antal misstroendeomröstningar. Omröstning flera gånger om ny statsminister etcetera. De flesta av dessa misstroende omröstningar har fått genomslag tack vare konstiga grupperingar i Sveriges riksdag. Partier på högerkanten som pratar om att vara vuxen i rummet har gått ihop med Vänsterpartiet för att fälla regeringen. Ibland mer av princip än för att de egentligen varit emot grundförslaget.

Som tur är fungerar det mycket bättre i kommuner och regioner, trots olika majoriteter. Ibland raljeras det om Centerpartiet och Annie Lööf för åsikten att enas i den breda mitten. Men i cirka 200 kommuner av 290 och 19 regioner av 21 är Centerpartiet med och styr i olika konstellationer. Detta naturligtvis för att Centerpartister är pragmatiska och handling är bättre än bara prat.

I augusti förra året funderade jag i en ledare på hur valåret skulle bli. Hur partiernas olika förslag och tankar skulle framställas i sociala- och andra medier. Som ärliga förslag vad man själv föreslår eller Fake News och smutskastning av politiska motståndare?

Tyvärr har mina farhågor besannats. Populism, Fake News och smutskastning av politiska motståndare är dagligvara.

Vi kan naturligtvis ha olika åsikter men det vore klädsamt om man värnade sanningen även i politiken.

Min uppmaning är läs vad partierna vill arbeta med och åstadkomma. Kolla budskapet på riktigt. Tyvärr är vi svenskar bara källkritiska 1 april.

Vi har en demokratisk möjlighet nu fram till 11 september.