Abortförbud leder till hemliga och farliga aborter
Europa står vi inför en kritisk utmaning. Sedan 2020 är det näst intill ett totalförbud mot aborter i Polen. Vi vet, av erfarenhet, att det här förbudet så klart inte stoppar aborterna.
Det leder i stället till stort lidande och ibland även död, då både antalet hemliga och osäkra aborter ökar. Nu bekräftas det på nytt, av en rapport gjord av FN:s kommitté för avskaffande av diskriminering mot kvinnor (CEDAW). Abortförbudet i Polen har lett till enorma inskränkningar av de mänskliga rättigheterna.
Medan jobbet för kvinnors rättigheter och jämlikhet måste prioriteras både i Europa och globalt, har Ursula von der Leyen, i presentationen av kommissionärerna, inte föreslagit en kommissionär för jämställdhet. Snacka om att skicka en skev signal om att jämställdhetsfrågor, trots att de är centrala för EU-värderingar, och till och med inskrivna i EU-fördragen, riskerar att hamna i skuggan.
När von der Leyen tillträdde som kommissionsordförande 2019, var det med en stark agenda för att främja jämställdhet. Hennes första kommission blev hyllad för att inkludera jämställdhetsfrågor i flera av sina initiativ, vilket visade på en medvetenhet om att jämställdhet är grundläggande för mänskliga rättigheter, ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling. Men nu, i stället för att ha en dedikerad jämställdhetskommissionär, har ansvaret spritts över flera portföljer, vilket riskerar att urvattna de insatser som görs.
Jag och Centerpartiet har varit tydliga med att vi vill se en EU kommissionär med en portfölj som ansvarar för arbetet med jämställdhet, mångfald och hbtqi-frågor. Besvikelse och frustration fyllde mig när von der Leyen presenterade förslag på portföljer. När de föreslagna kommissionärerna presenterades, nämndes inte ens jämställdhet som ett sakområde att jobba med av Ursula Von der Leyen.
Avsaknaden av en tydlig jämställdhetskommissionär kan påverka de framsteg som gjorts inom området. EU har länge varit en föregångare när det kommer till lagstiftning för att skydda kvinnors rättigheter. Utan en stark röst som fokuserar på dessa frågor kan viktiga initiativ riskera att förlora momentum.
Detta kan få långtgående konsekvenser, särskilt i en tid då högerpopulistiska rörelser försöker försvaga kvinnors rättigheter i flera medlemsländer, där kvinnors rätt till abort fortsätter motarbetas och där du fortfarande kan köpa dig rätten till en kvinnas kropp.
Varje dag blir främst flickor och kvinnor offer för sexhandel. De luras och mutas in i organiserade verksamheter med lovord om en bättre framtid. I stället tvingas de in i en verklighet där deras kropp blir en handelsvara och andra människor, oftast män, tjänar pengar på dem. Att tvingas sälja sin kropp är aldrig frihet och något som det är väsentligt att EU agerar på, i jämställdhetsarbetet framåt.
Vi behöver inte bara fortsätta driva på arbetet och stärka kvinnors rättigheter. När de krafter som motverkar jämställdhet växer, måste vi också skydda de rättigheter vi redan har.
EU:s roll som global försvarare av mänskliga rättigheter är central. Ursula von der Leyen har möjlighet att leda med exempel. Att återinföra en jämställdhetskommissionär skulle inte bara visa att EU står fast vid sina värderingar, utan också att vi är beredda att ta de nödvändiga stegen mot ett mer jämlikt och rättvist samhälle.
Abir Al-Sahlani (C)
Europaparlamentariker