Regionprogram 2022-2026

Bild

ATT GE KRAFT ÅT VARJE MÄNNISKA ÄR DET BÄSTA FÖR ÖREBRO LÄN

Centerpartiet i Örebro län vill ge kraft åt varje människa. Grunden i vår politik är alla människors frihet och lika värde. Vi tror på människors förmåga att bestämma över sina liv och skapa sin egen framtid. Vi som bor i Örebro län behöver en grön och trygg vardag för alla. Människor runt om i vår region kan tillsammans få hela länet att leva och växa.

Många ser bara problem och visst finns det många samhällsutmaningar men hårda ord och populism löser inga problem. Tillsammans kan vi hitta lösningar. Vi vill vara en röst för frihet, demokrati och självbestämmande. Genom att värna vår demokrati och våra gröna liberala värderingar för vi gemensamt vårt län framåt.

Här kommer en beskrivning över Centerpartiets vision om hur det skulle kunna vara i vår region samt konkreta, genomförbara förslag som vi vill driva under kommande valperiod.

HÅLLBAR REGION

Att vi har en social, ekonomisk och ekologisk hållbar region är det bästa för vårt län. En region står inför många utmaningar. Det måste finnas arbetstillfällen för att människor ska kunna klara sin ekonomi. Det måste finnas tillgång till mat, rent vatten och luft att andas. Det måste finnas möjlighet till fritidsaktiviteter, kulturaktiviteter och platser för rekreation. Vi vill kunna bo, leva och verka där vi önskar, på landsbygden eller i staden. Alla oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund, religion eller sexualitet ska få möjlighet att hitta sin plats i samhället och känna att de kan bidra på olika sätt. Målet måste vara att hitta sätt att utveckla vårt samhälle på ett hållbart sätt. Vi behöver skapa en framtid där människor vill vara med och förändra, där vi tar hand om vår miljö och där vi tar hand om varandra. En framtid där det finns meningsfulla arbetstillfällen som skapas av entreprenörer eller företag som vill vara med och påverka vår gemensamma framtid. Den cirkulära ekonomin, där man ser hela samhället som ett kretslopp, är en förutsättning för att driva vårt län framåt på ett hållbart sätt. Centerpartiet i Region Örebro län strävar mot att skapa en hållbar region.

Klimat och miljö

I klimatarbetet önskar vi ligga steget före och stäva efter att vår region ska vara en föregångare i den gröna omställningen. Vi ska använda våra resurser på ett effektivt och hållbart sätt. Återvinning och sortering är en viktig del i det kretsloppet där vi brukar utan att förbruka. Det cirkulära tänket behöver även påverka tillverkning av nya produkter. Dessa bör tillverkas så att de lätt går att återvinna. De blir då en del av den cirkulära ekonomin. När föremål är tillverkade och inte går att återvinna kan det fungera bra med återbruk. Ett föremål som går att använda flera gånger, som går att renovera eller förändra bidrar även det till ett mer hållbart samhälle. Vi ser även att våra gröna näringar ökar den biologiska mångfalden genom betande djur och genom att bruka skogen generation efter generation. Därför är det viktigt att belysa att dessa näringar är viktiga för vår hållbara utveckling. Vi behöver fortsatt tillväxt i vårt län. Detta för att säkra finansieringen av välfärden. Samtidigt måste tillväxten vara hållbar. Därför säger vi nej till exploatering av alunskiffern i länet, vare sig det gäller brytning av uran eller utvinning av gas och olja. För Centerpartiet i Region Örebro län är det självklart att målen för Agenda 2030 ska ligga till grund för vår gemensamma framtid.

Den miljön som finns runt omkring oss är viktig för vår överlevnad. Ren luft och rent vatten kan ses som en självklarhet men är något som vi måste hjälpas åt att vara rädda om. Tillgången på dricksvatten kommer kanske att vara en av våra viktigaste framtidsfrågor och något vi måste ha i fokus. Men vår miljö är också viktig för vår möjlighet till rekreation och för att uppmuntra till fritidsaktiviteter. Skogsmarker och grönområden kan bidra till välmående och ökad folkhälsa. Vi har Bergslagsleden och Bergslagen Cykling som uppmuntrar till rörelse som även lockar fler människor till vår region.

Vi vill:

  • att programmet för hållbarhet i vår region blir ett program som är högt prioriterat och påverkar all vår verksamhet
  • öka antalet laddstolpar på regionens parkeringar och i andra delar av länet
  • stimulera den cirkulära ekonomin genom att minska vårt avfall, återanvända och återvinna.
  • att fler ska kunna få del av naturens rikedomar på flera ställen runt om i vårt län, till exempel tillgängliggöra delar av Bergslagsleden och visa upp våra cykelleder
  • öka tillgången till förnyelsebara drivmedel i hela länet

Företagande

Utan företagare skapas det inga jobb. Därför är det viktigt att vi som region underlättar för företag att starta, överleva och växa. Regionen kan stötta denna utveckling genom rådgivning, att skapa mötesplatser för utbyte av kunskaper och inspiration samt i vissa fall ekonomiskt stöd. Vi ska hela tiden förbättra dessa stödsystem och underlätta för företagande. Det sociala företagandet och företag som drivs som kooperativ eller i andra former ska även de stöttas. För att skapa ännu fler arbetstillfällen bör regionen uppmuntra fler att starta företag oavsett ålder, kön eller etnisk bakgrund. Att underlätta för småföretagare att starta företag på landsbygden ska vara lika naturligt som att stötta andra företagsamma. Allmänna resurser ska fördelas över hela vår region. Företag ska kunna starta i hela vårt län för vi vet att dessa företag kommer att göra vår region starkare. Därför ska det vara lika naturligt att få stöttning som ny företagare i Hällefors och Hallsberg som i Kumla och Nora. För att möjliggöra detta är det viktigt att se kreativitet, entreprenörskap och nya innovationer som goda krafter. Krafter som vi i vårt län ska ta till vara på och se som möjliga framgångsfaktorer. Det kan gälla både varor och tjänster.

Vi tillhör ett län med både landsbygd och bergslag, vilket gör att vi har tillgång till många olika resurser. I bergslagen finns nedlagda gruvor som idag håller på att ställa om till att bidra till energilagring, en spännande och viktig process som bör stöttas. Förnyelsebar energi är en viktig del i en hållbar utveckling. Vind och sol ska ses som viktiga resurser. Kommuner och regionen ska samordna utvecklingen av den förnyelsebara energin.

Vi ser att människor i vår region vill bidra med idéer samt gärna vill göra en insats för att vara med och utveckla vårt samhälle i en positiv riktning. Den här kraften är viktig att ta tillvara och behövs för att innovationer ska bli verklighet. Regionen ska vara öppen för att använda lokala innovationer. Digitalisering är även något som vi kan använda oss av för att effektivisera vår administration. Under 2021 kunde regionens administration minska med 5 personer i och med detta arbete.

Turism är något som vi som region satsat på under de senaste åren. I pandemitider har också hemester gjort att fler människor har rört sig ute i naturen. Turism är även en möjlighet för småföretagare att bredda sin verksamhet och möta det ökade behovet av mat och boende på landsbygden

Vi vill:

  • att entreprenörer och företagare på landsbygden känner att de får samma möjligheter till stöd som de i tätorten
  • att vind- och solkraftproduktionen ökar i vårt län
  • stödja utvecklingen för att använda våra nedlagda gruvor och bergrum för att lagra energi
  • öka antalet kvinnliga företagare
  • öka antalet företagare med utländsk bakgrund
  • Öka andelen gröna innovationer
  • Att det ska vara enkelt att hitta stöd för att starta nya innovationer

Våra viktiga gröna näringar

De gröna näringarna är en viktig tillgång. Skogsnäringen skapar en god tillgång på miljövänliga råvaror som dessutom bidrar till att minska klimatpåverkan. Lantbruket ökar vår självförsörjningsgrad och ser till att vi får mat på bordet. Det är viktigt för regionen att se över möjligheterna till att dela upp upphandlingar så att lokala företag har lättare att vara med i upphandlingsprocesser. Bioenergi och biogas är en naturlig del av den hållbara omställningen där de gröna näringarna kan bidra. Vi har också god tillgång till jakt och fiske. Viltkött är ett av de mest ekologiska kött vi har och behöver användas på ett klokt sätt.

Vi vill:

  • stödja de gröna näringarna i och med ökade kostnader för insatsvaror
  • öka regionens självförsörjningsgrad
  • bruka skogen utan att förbruka den
  • att det serveras mer lokalproducerad mat inom vårt län
  • dela upp regionens upphandling av råvaror, andra varor och tjänster

Utbildning och kompetensutveckling

Forskning och utbildning är vår framtid. En bra skola för alla är grunden till ny kunskap. I vårt län vill vi att det ska finnas möjligheter att utvecklas kunskapsmässigt i olika åldrar. Detta är viktigt både för individens självständighet och ekonomiska trygghet samt för regionens möjlighet att utvecklas i en positiv riktning. Universitetet ser vi som en viktig motor i regionens utveckling och som bidrar med både utbildning och forskning. Våra folkhögskolor i Kävesta och i Fellingsbro är även de en positiv kraft som ger människor möjlighet att utvecklas. På Fellingsbro folkhögskola har vi viktiga utbildningar inom tecken-, syn- och taktiltolkning. Inom teckentolkning sker även fördjupning inom områdena psykiatri och rättsväsendet.

I Örebro län finns det idag rekryteringsbehov av olika yrkesgrupper. Dessa behöver identifieras och därefter kan regionen verka för att skapa utbildningsplatser för att fylla dessa luckor. Det är därför viktigt att regionen hittar kontaktytor mellan företag, organisationer och de som har möjlighet att skapa nya utbildningsplatser. Om inte rekryteringsbehoven löser sig finns det en risk att företag flyttar eller måsta avveckla sin verksamhet. Artificiell intelligens är något som vi i vår region aktivt arbetar för att utveckla och som i framtiden kan stödja våra olika behov inom till exempel vården och omsorgen. Det ska ses som en positiv del för regionens utveckling. Fler utbildningar ska attrahera könen i lika stor andel, så arbetsmarknaden blir mer jämställd inom både kvinno- och mansdominerade yrken. Utbildning sker i samarbete med företag och anpassas till de behov som finns. Vi ser positivt på fler yrkeshögskoleutbildningar och samordnad kompetensutveckling mellan kommunerna. Matchning inom kompetensutveckling ska ske tillsammans med universitet.

Vi vill

  • stödja skolutveckling i hela länet så att eleverna når sina uppsatta mål
  • stödja yrkeshögskoleutbildningar som hjälper till att fylla de kompetensbehov som finns i vår region
  • att våra folkhögskolor ska få fortsätta sitt viktiga arbete med att möta elever som behöver mer tid eller anpassad undervisning för att lyckas
  • att folkhögskolorna är med och bygger en grund för elever inom sång, musik, dans och konst
  • utveckla Grythyttan restaurang- och hotellhögskola

Allas lika värde och rätt till trygghet

Alla människor i vår region har rätt att hitta sin plats i livet. Alla har rätt att kunna försörja sig och klara sig själv. Oavsett var du bor i länet ska det kännas som en trygg plats för dig att vistas i. Tryggheten i Laxå och Örebro ska vara lika hög som i Hällefors eller Nora. Alla har rätt att känna sig trygga i sitt eget hem och på gator och torg. Vi vill ge kvinnor och män samma möjligheter och verka för att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter. HBTQi-personers rättigheter ska värnas.

Personer med funktionsnedsättning ska ges större möjligheter att leva ett oberoende liv med samma rättigheter, ansvar och skyldigheter som alla människor i Örebro län. Privata och offentliga arbetsgivare har ett ansvar att medverka till att bereda personer med funktionsnedsättning arbete.

I vårt län finns det många som talar teckenspråk, eftersom vi har utbildning för teckenspråkiga barn och ungdomar. Därför är det viktigt att regionen ser till att döva får vara delaktiga vid beslut som rör dem. De har själva bäst kunskap om åtgärder som kan motverka utanförskap. Döva behöver naturligtvis tillgänglighet till den samhällsservice som står till buds.

Vi vill:

  • att försörjningsgraden i vårt län ska öka
  • minska skillnaden mellan kvinnors och mäns löner vid likvärdigt arbete
  • aktivt sträva för att utjämna könsfördelningen inom regionens olika arbetsgrupper
  • att tryggheten i vårt län ska öka
  • regionen medverkar till skapandet av teckenspråkiga mötesplatser
  • att döva ska få rätt till den utbildning de önskar med tillgång till teckenspråkstolkning
  • att samarbetet mellan region och kommun fungerar när de gäller teckenspråkstolkning och taktil tolkning

Landsbygd och stad - bygga och bo

Skillnader som finns mellan att leva på landsbygden och i staden ska utjämnas. Tillsammans ska vi värna om landsbygden, man ska kunna bo och verka i hela vår region. Vi ska medverka till att hela vår region ses som resurser för varandra, stad och land – hand i hand. Att bo i Ljusnarsberg eller i Askersund ska vara lika naturligt som att bo i Lekeberg eller Degerfors. Jordbruksmark ska värnas eftersom vi behöver öka vår självförsörjningsgrad. Men precis som när det gäller strandskydd ska det möjliggöras för byggnation på landsbygden till exempelvis vid generationsskiften. Boende på landsbygden behöver ha tillgång till bil, därför är det viktigt att regionen är med och bidrar till utveckling av och ökad tillgång till fossilfritt drivmedel.

I vår region ser vi digitalisering som en möjlighet att stärka hela vår region. En förutsättning för detta är bra digital infrastruktur.

Vi vill:

  • verka för utbyggnad för fiber och bredband
  • öka tillgången på fossilfritt drivmedel
  • värna vår jordbruksmark

Kollektivtrafik

Kollektivtrafik ska vara tillgänglig i hela länet. Det ska finnas möjligt att ta sig med kollektivtrafik till skola, arbete och övriga knutpunkter med service. Detsamma gäller för transport till och från våra sjukhus. Samarbetet mellan kommunerna och regionen är viktigt. Vi kan att ta del av goda exempel från varandra. Samarbete mellan regioner kan även det vara en framgångsfaktor för öka tillgängligheten vid våra gränsområden. En strävan mot att all vår kollektivtrafik ska vara smart och effektiv är viktig för att inte köra tomma stora bussar. Pendlarparkeringar bör finnas på strategiska platser runt om i vårt län. Dessa kan även användas för att öka möjligheter till samåkning. När bussarna ändå går i ett stråk där annan service saknas skulle det vara bra att utveckla tjänster som kunde kopplas till den trafiken. Ett exempel skulle kunna vara att frakta paket. Kollektivtrafiken ska fungera på ett bra sätt i våra större tätorter. Om fler väljer att ta bussen kan vi göra satsningar på mindre lönsamma stråk.

Vi vill:

  • att närtrafiken ska utvecklas
  • verka för kollektivtrafik för arbetspendling, studenter och gymnasieungdomar i hela länet
  • att det finns pendlarparkeringar på strategiska platser i hela vår region
  • att det ska finnas möjlighet att ta med cykeln på bussarna

Infrastruktur

Bra kommunikationer med omvärlden är en förutsättning för god tillväxt och gynnar hela länet. Vårt län har ett strategiskt läge med två europavägar E18 och E20. Vi har även Riksvägar varav den längsta är R50 men vi har även 49, 51, 52, 63 och 68. Vi har även flera viktiga Länsvägar 204, 205, 207, 233, 243, 244 och 249. Det finns även viktiga knutpunkter för järnvägstrafik i och med att vi har ett godsstråk genom Bergslagen samt Västra Stambanan. Vår flygplats fraktar framförallt gods men även passagerare. Den är även en beredskapsflygplats. Allt detta har medfört att länet idag är ett viktigt logistiknav. En fordonsflotta med alternativa drivmedel ser vi därför som en viktig del av en mer hållbar region. Fungerande tågförbindelser är även det viktigt för miljövänliga transporter. Järnvägsstråket Stockholm – Oslo är viktigt att utveckla. Det finmaskiga vägnätet är en förutsättning för att hela länet ska leva och en förutsättning för att människor ska kunna bo och verka där de önskar. Därför behövs satsningar även på dessa vägar.

Vi vill:

  • satsa på grusvägarna för att öka kvalitén på vägarna
  • förstärka anslaget till mindre vägar i länstransportplanen
  • att Örebro flygplats ska även fortsatt vara en beredskapsflygplats
  • utveckla Hallsberg som knutpunkt för godshantering
  • prioritera projektet Stockholm – Oslo 2.55
  • att möjlighet till persontrafik på Bergslagsbanan ska utredas och att banan ska förstärkas

Kultur och föreningsliv

Kultur ska vara en naturlig del av livet för alla invånare i länet. Tillgången till kultur ska finnas i hela vår region. Olika aktörer, föreningsdrivna, fristående, Länsmuseet, Länsteatern och Länsmusiken ska ses som resurser för att tillgängliggöra kultur i hela länet. De som inte till vardags möter kulturinslag ska få större möjligheter att ta del av olika sorters kulturarrangemang. Inom kulturen är det angeläget att utveckla de kulturella och kreativa näringarna.

Civilsamhället och föreningslivet är en viktig resurs för vårt läns utveckling. Samarbetet mellan kommuner, regionen och civilsamhället gör att vårt samhälle blir starkare och mer livskraftigt. Regionen ska fortsatt stödja studieförbunden. Dessa behövs både för att sprida folkbildning och kultur. Folkbildningsuppdraget är extra viktigt i en värld där vi utsätts för så kallade alternativa fakta och ”fake news”.

Vi vill

  • att kulturaktiviteter ska vara tillgängliga i hela länet och för alla åldrar
  • att kulturaktiviteter ses som en förebyggande hälsofrämjande aktivitet
  • att föreningslivet ska ses som en resurs till fortsatt utveckling av länet och därför få stöd inför de behov som kan uppstå
  • stötta kultur och föreningsliv utifrån ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv

Arbetsmiljö

De som arbetar i vår region är bland de viktigaste resurserna vi har. Utan bra personal som vill stanna och utvecklas tillsammans med vår region kan vi inte erbjuda de tjänster vi vill. Därför är det viktigt att regionen ständigt håller denna fråga aktuell. Att vara en attraktiv arbetsgivare gör att vi får en bra kvalité på det vi erbjuder. Arbetsmiljön ska utvärderas och förbättras kontinuerligt utifrån de arbetsmiljöenkäter som genomförs. Utbildningar och annan kompetenshöjande insatser ska värderas högt. Satsa på utbildning inom behovsområden, det påverkar arbetsmiljön på sikt. Bra arbetsmiljö är viktigt för att inte tappa kompetens.

Vi vill:

  • öka konkurrenskraften i hela vår region
  • införa kompetensutvecklingsgarantier för vårdanställda
  • att våra anställda ska vilja stanna kvar, arbeta och utvecklas i vår region
  • utveckla karriärutvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor och undersköterskor som påverkar lönen positivt

Hållbar vård

Att vi har en god, nära, tillgänglig vård med patienten i fokus och personal som vill arbeta hos oss är det bästa för vårt län. Sjukvården har de senaste två åren präglats av pandemin vilket har lett till ett ökat tryck på sjukvården och köerna till vården har blivit längre. Det finns även stora utmaningar med rekrytering av personal som påverkar tillgången till likvärdig vård i hela länet. Utveckling av nya kostsamma insatser gör att prioriteringar inom sjukvården hela tiden måste göras. Dessa utmaningar tillsammans med många fler gör att vi i Centerpartiet i Region Örebro län hela tiden behöver följa utvecklingen noggrant. Vi behöver vara med och påverka beslut så att likvärdig, tillgänglig vård med fokus på patientsäkerhet ska finnas i hela länet. Länet ska ha en bra fungerande primärvård samt tre akutsjukhus som har ett gemensamt uppdrag. Detta är en förutsättning för en säker vård från livets början till livets slut. Centerpartiet i Örebro län vill se till att det finns god, tillgänglig vård i hela länet.

Det friska länet

Folkhälsan behöver vara i fokus i Örebro län. Naturligtvis vet vi att de människor som mår bra och tar hand om sig själva inte behöver uppsöka sjukvården lika ofta som andra. Att ha ett arbete att gå till, kunna försörja sig själv, känna sig behövd, ha stöttande relationer runt omkring är viktiga komponenter för att må bra. Att ha en aktiv fritid och delta i kulturella aktiviteter är även det framgångsfaktorer för välmående. Tillsammans med kommunerna behöver vi stärka detta folkhälsoarbete. Vi behöver se till att möjligheter att få stöd vid förändringar mot ett mer hälsosamt liv finns att tillgå i hela vårt län. Det ska erbjudas förebyggande hälsosamtal för att ett ökat välbefinnande och en friskare region.

Vi vill:

  • att det ska finnas möjlighet till riktade hälsosamtal i hela länet under livets olika skeenden
  • att fler deltar i screeningar som erbjuds inom vården
  • att antalet fallolyckor ska minimeras

Tre akutsjukhus med gemensamt uppdrag

Alla våra tre sjukhus ska vara livskraftiga och kunna ta hand om vardagliga akuta åkommor. Alla tre sjukhus ska vara delaktiga i universitetssjukvården. Sjukhusen i Karlskoga, Lindesberg och Örebro ska ses som viktiga nav och vara en naturlig del av utvecklingen att ge alla våra innevånare en god, likvärdig och tillgänglig vård. I regionen vill vi sträva mot en god vård med bra kvalité. Vårdcentralerna ska ha rätt bemanning och erbjuda den vård som behövs, med ett vänligt bemötande samt tid för patienten. Du som invånare i länet ska kunna få hjälp med både enklare besvär och kunna få del av en mer högspecialiserad vård. Inom vården är det viktigt att se till hela människan, med individen i centrum. Med en fast vårdkontakt skapas en trygghet för dig som patient och gör det lättare att få hjälp med det du har behov av. Du ska enkelt kunna ta kontakt med vården digitalt eller via telefon. Utveckling och forskning inom vården går snabbt framåt och samarbetet mellan regioner måste därför öka. Omvärldsbevakning ska ske kontinuerligt och ska ses som möjlighet till nytt lärande. Sjukvården ska hela tiden sträva mot att ha en effektiv administration som stöder verksamheterna på bästa sätt.

Vi vill:

  • ha tre livskraftiga akutsjukhus
  • att vården i vårt län är tillgänglig i hela vårt län
  • att det ska vara enkelt att få kontakt med sin vårdcentral
  • att patienter känner sig trygga och sedda i mötet med vården

Tillgänglig, nära sjukvård

Primärvården, med våra vårdcentraler, ska vara en naturlig första kontakt med vården. Här kan patienter få hjälp att hitta rätt inom de olika vårdinstanserna. Det är viktigt att få möta kunniga läkare, sjuksköterskor, psykologer och fysioterapeuter. Det behöver därför vara attraktivt att arbeta på våra vårdcentraler. Äldre patienter ska kunna mötas på vårdcentralerna utifrån deras speciella behov. Detta kan ske genom ökad kompetens eller genom äldrevårdcentraler som finns på den vanliga vårdcentralen. Behovet av geriatriker bör tillgodoses. Mobila team och digital vård ska utvecklas så att det ska finnas möjlighet för fler att få vård där du befinner dig. För de äldre multisjuka har dessa team redan skapats i några av delarna i vårt län och kan stå som förebilder för den fortsatta utvecklingen. Det är viktigt att vi samarbetar mellan våra olika vårdnivåer så att man som invånare känner att man kan få den hjälp och det stöd man behöver av sjukvården. Primärvården och våra tre sjukhus ska även fortsatt ha goda möjligheter till enkla kontaktytor mellan varandra. Informationsutbytet mellan region och kommun ska vara effektiv och gagna patienten. Även information inom regionen måste fungera på ett bra sätt. Att samverka mellan olika regioner har en positiv effekt på regionens arbete och vi kan gemensamt hjälpas åt vid större olyckor eller mer avancerad sjukvård. Tillsammans kan vi erbjuda ambulansflygplan och ambulanshelikoptrar för att kunna rädda fler liv.

Vi vill:

  • öka möjligheterna till fasta vårdkontakter
  • införa fler mobila team
  • att äldre patienter bemöts utifrån sina speciella behov på våra vårdcentraler
  • öka kompetensen för att möta personer med funktionsnedsättning inom vården på bästa sätt
  • att samordnat medicinskt omhändertagande riktat mot funktionsnedsättning ska finnas på fler vårdcentraler

Psykisk hälsa

Den psykiska ohälsan i vår region har under de senaste åren ökat. Det beror på många olika saker och är något som vi behöver förhålla oss till och möta. Förebyggande verksamheter är viktiga och behöver ses som resurser för att öka folkhälsan. En bra hälsa är en viktig skyddsfaktor. Vi behöver se över våra organisationer och stärka upp där det behövs. Våra olika vårdinstanser behöver hjälpas åt för att möta individens behov på bästa sätt. Genom ett ökat arbete med att förbättra den psykiska hälsan kan vår region ligga i framkant för alla åldrar och psykiska besvär. Psykiatrisk vård kan även bedrivas som nära vård. Exempel på det är mobila team men även barn och ungdomskontaktcenter som byggs upp i Hallsberg, Lindesberg, Karlskoga och Örebro.

Vi vill:

  • att kontaktcentrumen för barn- och ungdomar ska utvecklas så att patientgruppen får hjälp på det sätt de har behov av inom vården
  • minska köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin
  • att den som har behov av stöttning av sin psykiska hälsa ska få det
  • att fysisk- och kulturell aktivitet ska ses som en förebyggande och behandlade åtgärd för psykisk hälsa.
  • att äldres psykiska ohälsa ska minska

Jämlik vård

I vår region ska vi sträva efter att erbjuda en jämlik vård. Ända från forskningsstadiet och ner till bemötandet av den enskilda individen ska en jämlik vård erbjudas. För patienter med funktionsnedsättning är ett anpassat bemötande extra viktigt. Har du behov av att ha ett personligt ombud ska det vara självklart att det ska fungera. Om du har behov av teckentolkning eller tolkning från ett annat språk ska det tillgodoses. Viktig information på fler språk, även teckenspråk ska erbjudas. För den som har behov av hjälpmedel ska det erbjudas till en kostnad som är rimlig.

Vi vill:

  • att kostnaden för hjälpmedel inte ska överstiga regionens kostnad för inköpet av hjälpmedlet
  • att människor med olika behov ska bli bemötta på ett sätt som passar deras behov

Digital vård

Den digitala vården behöver fortsätta att utvecklas för att fler ska få snabb kontakt med vården. Digitala kontakter kan minska behovet av att behöva ta sig fysiskt till en vårdcentral eller ett sjukhus för att få en första bedömning av sin åkomma. Denna kontakt kan ske både inom primärvården och specialistvården. Självklart kommer de fysiska besöken också behövas, men den digitala vården kan vara ett viktigt komplement.

Vi vill:

  • utveckla den digitala vården inom vår region
  • att det ska vara enkelt att få kontakt med vården i vår region

Ökad valfrihet

Centerpartiet i regionen vill öka möjligheterna att välja vem du vill gå till när du behöver hjälp. Fler privata utförare behöver finnas för att öka den valfriheten. Regionen har idag flera privata utförare som erbjuder sina tjänster i samarbete med Region Örebro län. Det är till exempel psykologer och fysioterapeuter. Dessa bidrar till ökad valfrihet för dig som patient, då det är viktigt att känna att den du får hjälp av passar just dig. Vi har idag ett stort uppdrag som vi lämnat till Capio Läkargruppen.

Vi vill:

  • öka valfriheten för dig som patient
  • att fler privata utförare finns att tillgå i vår region

Välkommen till livet

Vi vill att vår region ska ha två välfungerande förlossningsavdelningar, en i Karlskoga och en i Örebro. Det ska vara två avdelningar där de födande känner sig trygga, får den stöttning de behöver och får rätt hjälp vid komplikationer. Det nyfödda barnet ska ha tillgång till den vård och omvårdnad som barnet behöver. Den andra föräldern ska ha möjlighet att närvara vid förlossningen. Även vid oväntat komplicerade förlossningar ska alla nyfödda och den födande föräldern ha tillgång till rätt kompetens i vårt län. Regionen saknar idag tillräcklig kompetens i neonatalvården. Det är därför en utmaning att öppna en patientsäker förlossningsavdelning i Karlskoga igen. En plan för öppnande är antagen i regionfullmäktige. Planen utgår från Inspektionen för vård och omsorgs krav och från gjorda omvärldsbevakningar. Bland annat har man tittat på hur Jönköping har organiserat sina förlossningsenheter.

Vi vill:

  • återöppna en patientsäker förlossningsavdelning i Karlskoga under mandatperioden
  • att den andra föräldern ska kunna övernatta på BB

Vårdköer

Vårdköerna har under pandemin ökat. Regionen behöver prioritera arbetet med att korta dessa köer. Operationsteam behöver finnas för att aktivt arbeta med att utföra de operationer som har blivit uppskjutna. Även resurser för eftervård behöver finnas.

Vi vill:

  • korta kötiderna, till exempel genom införandet av operationsteam

Folktandvården

Folktandvården ska bidra till tandhälsan genom att erbjuda länsinnevånarna tandvård av hög kvalitet och utgå från individens behov. Vi vill att folktandvård ska vara tillgänglig i hela vårt län. Folktandvården ska även bedriva utbildning, utveckling och forskning. Folktandvården har påverkats mycket under pandemin eftersom att återbuden varit många och resurserna ibland varit begränsade. Detta har påverkat ekonomin. Omfördelning av resurserna har därför gjorts. Det råder idag brist på tandläkare, specialisttandläkare och tandhygienister. Därför behöver regionen vara en bra arbetsgivare. Eftersom munhälsan även påverkar hälsan i stort är det viktigt att folktandvården och sjukvården har ett gott samarbete.

Vi vill:

  • öka antalet utbildningsplatser för tandhygienister
  • behålla vår kompetenta personal
  • utveckla den digitala och mobila tandvården
  • öka samarbetet mellan folktandvården och sjukvården

Forskning och framtid

Region Örebro län ska bedriva och stödja klinisk forskning i syfte att ge bästa möjliga förutsättningar för invånarnas hälsa, vård och omsorg. Vården i vårt län ska vara forskningsbaserad och satsning på ny forskning ska göras kontinuerligt. Forskningsverksamheten ska samverka med Örebro universitet och hålla hög vetenskaplig kvalité. Den forskning som vi bedriver inom vår region kan ses som en tillgång när vi ska möta morgondagens utmaningar. Den forskning som bedrivs inom vår region ska vara jämlik och ta hänsyn till olika gruppers behov i vårt samhälle.

Vi vill:

  • avsätta pengar till forskning i vår budget
  • att den forskning som bedrivs ska vara jämlik
  • att handledning av studenter och praktikanter ska vara en viktig del i uppdraget som anställd i regionen

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.