Rapport från stadshuset

Maj och de första veckorna i juni präglades av budgetarbete och EU-valkampanj. Den 18 juni debattaterades och fastställdes budgeten 2025 med plan för följande år vid kommunfullmäktiges sammanträdet. Det blev en lugnare, kortare och mindre hetsig debatt än förra årets budgetdebatt vid denna tid. En anledning till detta var möjligen att vi några veckor före KF:s sammanträde offentliggjorde en överenskommelse kring budgeten tillsammans med de styrande partierna i socialdemokraterna och moderaterna.
Den första delen i denna överenskommelse handlar om att ny verksamhet för de personer som hittills fått hjälp av social- och omsorgsförvaltningen inom verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva ska startas av idéburna organisationer. Det kommer att ske genom upphandlingar där bara idéburna organisationer får vara med och visa intresse och lägga bud. Överenskommelsen kom till efter att vi uttömt alla möjligheter att rädda verksamheterna inom Lotsen och Re-Aktiva. Samtidigt är en viktig del i Centerpartiets folkrörelseförankring att vi tror på de idéburna organisationernas möjligheter att utveckla och bidra till arbetet med människor med särskilda behov. Företrädare för några av de största idéburna organisationerna har också i en debattartikel i Corren uttryckt uppskattning för denna överenskommelse. Därför är jag ändå glad och stolt över att vi genom överenskommelsen lyckats förhandla fram denna lösning.
Den andra delen i överenskommelsen handlar om klimat och nära demokrati. Vi förhandlade oss till förstärkningar av de så kallade geografiska utskottens arbete med en miljon kronor per år. Detta kommer konkret ge utskotten möjlighet att träffas, och träffa Linköpings invånare, fyra till sex gånger per år, istället för de två sammanträden per år, som är situationen idag.
Vi förhandlade också fram två miljoner kronor per år till så kallade klimatanslag. Föreningar och enskilda kommer kunna söka upp till 100.000 kronor var till investeringar som leder till minskade klimatpåverkande utsläpp. Överenskommelsen med moderaterna och socialdemokraterna kring budgeten innehåller slutligen ett uppdrag till den kommunala förvaltningen att utreda hur restiderna med kollektivtrafik och cykel inne i Linköpings tätort ska bli kortare. Allt för att göra det lättare att slippa använda bilen i vardagen inne i staden.
Kanske bidrog också det nyss avslutade valet till EU-parlamentet litet grand till karaktären på budgetdebatten i kommunfullmäktige. 9,7 procent av Linköpingsborna röstade på Centerpartiet i valet till EU-parlamentet. I hela Sverige fick Centerpartiet 7,3 procent av rösterna. Linköpings invånare har med andra ord i varje fall inte straffat oss för vårt sätt att infria vallöftet att vara konstruktiva när vi driver vår politik.
Slutligen har Felix meddelat att han kommer att lämna sin tjänst den 31 augusti. Han kommer vara mycket saknad hos oss, men jag har önskat honom varmt lycka till på det nya arbetet. Processen för att hitta en efterträdare till Felix är inledd.
Lars Vikinge, gruppledare och kommunalråd, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande