Rapport från Stadshuset

Det är halvtid i svensk politik just nu; det är drygt två år sedan det senaste valet och knappt två år kvar till nästa val. Vi är ju inte en del av det politiska styret i Linköping, men vi har ändå fått igenom mycket av det vi lovade i vårt valmanifest sommaren 2022.
En sammanställning av det vi hittills fått stöd för är följande:
Budgetbeslut juni 2023 med budget för 2024 och följande år:
- Pilotprojekt för medborgarbudget
- Planera för tillräckligt med lägenheter i särskilt boende för att säkerställa valfrihet
- Utreda tidigareläggande av klimatmål
- Uppdrag om att identifiera mark för nybyggnation av småhus som inte tar åkermark i anspråk
Budgetbeslut juni 2024 med budget för 2025 och följande år:
- Riktad upphandling mot ideella aktörer för att ersätta aktiviteter inom Lotsen och Re-Aktiva
- Klimatanslag
- Utredningsuppdrag snabbare och tätare kollektivtrafik och bättre cykelbanor
- Mer stöd och fler möten - geografiska utskott
Ägardirektivsbeslut mars 2024:
- Tekniska Verken; “I ändamålet ingår också att med stark miljö- och klimatprofil genomföra verksamheten på ett ekologiskt hållbart sätt samt ge ägaren skälig avkastning.”
- Arbeta med att fånga in koldioxid och bidra till att utveckla affärspotentialen i det,
- Stångåstaden; “Motverka boendesegregation genom att ställa krav på sysselsättning i socioekonomiskt utsatta områden.” (istället för krav på anställning för att studenter och även de som deltar i kommunens arbetsmarknadsprogram skall kunna få bostäder)
- Lejonfastigheter; “Linköpings kommun har för sin utveckling behov av funktionella, kostnadseffektiva och ändamålsenliga lokaler för de verksamheter kommunen bedriver samt en god förvaltning av dessa fastigheter.”
- I alla ovanstående samt St Kors; Aktivt bidra till en ökad produktion av grön och hållbar el med mål att kommunkoncernen producerar lika mycket som förbrukas inom kommunens gränser,
Utöver detta har vi också fått en motion om minskat matsvinn i kommunens verksamheter bifallen. Vår motion om bättre beredskap vid längre kriser har också behandlats alldeles nyss och blev i stort sett positivt mottagen med så kallade besvaranden. En av våra motioner, om
att barns behov ska styra rätten till barnomsorg, har avslagits. Följande inlämnade motioner väntar fortfarande på svar:
- Stoppa nedläggningen av skolor
- Skydda åkermarken
- Involvera kulturen i stadsplaneringen
- Översiktsplan Berg Ljungsbro
- Förbättra stöd för elever med särskilda behov
- Öka klimatnyttan i de skogar som ägs och förvaltas av Linköpings kommun
Vi har alltså fått igenom mycket av den politik vi lovat arbeta för. Mycket återstår emellertid att fortsätta arbeta för. Till de viktigaste punkterna på den listan över sådant där vi inte uppnått allt vi lovat, utan där mer återstår för att uppfylla våra vallöften, hör följande:
- att det förebyggande arbetet mot gängkriminalitet utvecklas, inte minst genom mer samverkan
- att företagens värdeskapande i Linköping underlättas som grund för en välmående kommun med människor som har arbete och trygghet
- att miljö- och klimatarbetet får högre prioritet
- att civilsamhällets möjligheter att bidra till ett bättre Linköping utvecklas och att den nära demokratin stärks
- att människors livsmöjligheter utjämnas genom bra förskolor och skolor
- att det ska bli enklare att leva och driva företag på Linköpings landsbygd
- att Linköping görs mer robust mot störningar i försörjningen av livsmedel, el med mera
- att Linköpings konstnärer och kulturarbetare involveras mer i utformningen av staden samt att Linköpings kulturhistoria lyfts fram mer, inte minst Lambohovs säteri
Ovanstående sammanställning handlar alltså om hur vi arbetat och strävar framåt med våra löften till Linköpings invånare under denna mandatperiod. Vilka frågor som sedan ska drivas i nästa valrörelse med löften inför kommande mandatperiod 2026 till 2030 beslutar kretsen, det vill säga ni medlemmar, om.
Vård, skola (inklusive förskola och gymnasium), omsorg, jobb och trygghet är de frågor som just nu är viktigast för Sveriges invånare i de undersökningar som fortlöpande görs kring detta. Centerpartiet på riksplanet har ju, som ni säkert uppmärksammat, gjort skolfrågan till en prioriterad fråga. Med mycket stor respekt för att det är ni medlemmar genom er valda kretsstyrelse som bestämmer hur nästa valrörelse ska läggas upp i Linköping tänker jag att skolfrågor, inte minst i form av skolhälsovård och elevers mående, kommer att vara viktiga i nästa valrörelse.
Lars Vikinge
Gruppledare, kommunalråd och kommunstyrelsens andre vice ordförande i Linköping