Det senaste från Regionen

DENNA TEXT SKREVS DEN 22 MARS

För närvarande är det mycket som sker inom partiet och i omvärlden. Det är bara att konstatera att partiet genomgår en tuff period just nu. Klarar vi detta så står sig partiet ganska starkt över valet men vi måste verkligen jobba vidare med att läka partiet för att det ska hålla långsiktigt. Tyngdpunkten är att hålla ihop partiet och leverera bra politik som möter människors problem i vardagen. Förra veckan var det också sista dagen att nominera kandidat till partiledare. Sedan är det valberedningen som ska fortsätta jobbet och börja sina djupintervjuer.

Det som stärker oss i dessa tider är att vi vet att Centerpartiet i grunden har bra politik. Både här i regionen och nationellt. I början av mars var det förtroenderåd och partiet klubbade igenom reformförslag från de fem reformgrupperna inom välfärd på landsbygden, skola, klimat, trygghet/rättspolitik och jobb/företagande. Vi antog också en fantastisk grundberättelse som ska leda oss i vårt arbete.

Vad gäller regionalt har vi haft både hälso- och sjukvårdsnämnd och regionstyrelse nyligen. Vi lämnade protokollsanteckning kopplat till bokslutet. Regionen har fortsatt ett negativt resultat. Centerpartiet tryckte på vikten av resursöverföring till primärvården för att bättre hantera regionens resurser och för att skynda på Nära vård-omställningen. Vi har också föreslagit att man för in en skrivning om att ta med beredskapsperspektivet för kollektivtrafiken i Östgötatrafikens ägardirektiv. På samma tema, har Land och Lantbruk tagit in min debattartikel om riskerna med total elektrifiering inom kollektivtrafiken, eftersom det kan bli sårbart i krig och kris. Jag nämner fördelarna med biogas. Går att läsa här: https://www.landlantbruk.se/land-lantbruk-biogas-kan-vara-avgorande-i-kristid

Inom oppositionen har vi ett antal gemensamma utspel planerade, bland annat inom jämställdhetsfrågor och funktionshinderfrågor. Vi har även skrivit en gemensam debattartikel om ätstörningsvården. Finns att läsa här: https://www.corren.se/debatt/artikel/politisk-uppmaning-till-styret-avveckla-inte-atstorningsvarden/lqmoqd1r

Vad gäller ätstörning är det oerhört ledsamt att vården nedmonteras i tider där behovet snarare ökar. Jag var på BRIS nätverksträff i mitten av mars, där de redogjorde för sin senaste rapport. Där berättade de om temat på de inkomna samtalen till BRIS från barn. Det handlar om samtal kopplat till gängkriminalitet, ätstörning och barns digitala närvaro. Sedan pandemin har antalet fall av ätstörningar ökat massor. Vad gäller samtal har de sett en nästan 400% ökning sen 2016. Bara 2023-2024 är det en 16%-ökning. Det är sociala mediers inverkan genom skönhetsideal, kroppsfixering och osunda matrelation som är några bidragande orsaker. Eftersom det är en sån komplex sjukdom är det oerhört tråkigt att det politiska styret (M, KD, L med stöd av SD) beslutat om nedskärningar och verksamheten har nyligen tagit inriktningsbeslut som riskerar dagvårdens/ätstörningsvårdens framtid. Här kommer C fortsätta jobba för att det ska vara kvar.

Jag var i veckan i Stockholm för mitt SKR-uppdrag. Medlemsorganisationen SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, samlar oss nästan en gång i månaden för att diskutera och fatta beslut kring förslag som staten presenterar. Det är även tillfälle för oss Centerpartister med SKR-uppdrag att träffas. Vi konstaterade att:

  • Språkkunskaper och språkutveckling är viktigt inte bara inom äldreomsorgen, utan hela socialtjänsten och LSS-verksamhet.
  • Folkbildning bidrar till att stärka och utveckla demokratin.
  • Ett starkt NEJ till uranbrytning och ett förbud mot brytning av alunskiffer är rätt väg att gå.
    Elektrifiering av transportsektorn behöver ett beredskapsperspektiv.
  • Regeringen har väldigt många utredningar på gång inom skolområdet och det är något vi måste bevaka.
  • Beslutet om höjt lönegolv går emot den svenska modellen och försvårar arbetskraftsinvandring för företagare.
  • EU är inne i en centraliseringsfas vilket riskerar att inte ta hänsyn till olika regioners olika förutsättningar för tillväxt och utveckling.

I samband med SKR-träffen deltog Sveriges USA-ambassadör Urban Ahlin på länk och Sara Stenholm Phil, journalist och programledare för SR:s USA-podd, för att tala om utvecklingen i USA. Vi konstaterade att Sverige har en tung position rent ekonomiskt som 10:e största investeraren i USA och tredje största inom tillverkningsindustrin. Våra styrkor är försvarsindustrin och inom telekommunikation. Vi fick också en dyster bild vad gäller demokratin i USA. En nedmontering av demokratin kännetecknas av en attackerad media, ett begränsat civilsamhälle genom inskränking av demonstrationsrätten, hot mot rättsväsendet (checks and balances) och ifrågasättandet av valsystemet. Medskick som vi svenska politiker på lokal och regional nivå fick med oss var att vi behöver visa att demokrati ger mervärde för våra medborgare. Vi kan inte ta demokrati för givet!

I övrigt, hör av er vid frågor eller inspel!

Julie Tran, gruppledare för Centerpartiet i Region Östergötland