Elever betalar ett högt pris för regeringens politik

Företrädare för Centerpartiet skriver i varje nummer av Länstidningen Östergötland en ledare. Dessa går att läsa här. På Centerpartiet Linköpings hemsida lägger vi upp de texter som skrivits av våra lokala företrädare från Linköping.
Detta nummers ledare är skriven av Christoffer Rosendahl, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ledamot av kommunfullmäktige.
Resursbrist och hårda betygsgränser lämnar elever i utanförskap
Skolan lägger grunden för framtiden, för varje enskilt barn och för samhället. Alla elever som lämnar grundskolan ska kunna läsa, skriva och ha grundläggande kunskaper i matematik. Att säkra att alla elever klarar skolan är helt avgörande för att var och en ska få möjlighet att forma sin framtid och bidra till samhället.
Men är det så den svenska skolan fungerar? Tyvärr är svaret på den frågan nej.
Vi har länge vetat att nyckeln till att få ett arbete är en avslutad gymnasieutbildning. Runt var femte elev i Sverige klarar inte de krav som ställs för att de ska få gå vidare i skolan efter nionde klass. I Östergötland ser det på vissa platser ännu sämre ut. Det innebär att dörren till gymnasiet stängs och att eleverna kastas ut i ett utanförskap som är svårt att hämta sig från. Dagens betygsystem skapar utslagningseffekter som får långtgående konsekvenser för de barn som drabbas. Men det finns också många fler faktorer som påverkar skolresultaten som måste åtgärdas.
Psykisk och fysisk ohälsa är riskfaktorer för skolfrånvaro och skolresultat. Även utformningen av lärmiljön påverkar elevers förutsättningar att delta under skoldagen. Studier visar att det finns en stor andel elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inom gruppen elever med problematisk skolfrånvaro vilket påverkar skolresultat.
Trygghet och studiero kan också vara avgörande för hur eleverna lyckas med att nå målen för utbildningen. Det visar sig i flera rapporter, nu senast en rapport från Friends, att en trygg skolmiljö utan mobbning ger förutsättningar för bättre skolresultat.
En bra skola kännetecknas av höga förväntningar, det är avgörande för elevernas kunskapsresultat oavsett bakgrund. Men många elever uppnår inte kunskapsmålen i ett eller flera ämnen, och saknar därmed fullständiga betyg i grundskolan. Höga förväntningar och borttagande av hårda betygsgränser som slår ut elever står inte i motsats till varandra.
Centerpartiet har föreslagit att slopa den hårda godkäntgränsen som finns i grundskolan för att stoppa utslagningen av elever. Detta förslag får även stöd av fackförbundet Sveriges Lärare. Ett slopande av betyget underkänt kan motverka utslagningen av elever, men vi måste också ge skolan och lärarna fler verktyg för att kunna hjälpa alla elever att nå kunskapsmålen. Att nå kunskapsmålen är det absolut viktigaste och där måste vi se slopandet av betyget F som ett verktyg, inte som lösningen av problemet. Men vi måste också använda de verktyg som vi har i kommunen för att eleverna ska nå så långt som möjligt utifrån var och ens förutsättningar.
I Åtvidaberg, där Centerpartiet är med och styr, har man arbetat målmedvetet med att öka andelen som är behöriga till gymnasiet. Skolan har där samarbetat med socialtjänsten för att fånga upp elever som inte kommer till skolan. På ett år har andelen som klarar behörigheten ökat med 15 procent.
Det finns alltså saker som kommunerna kan göra, men för att det ska kunna bli verklighet i fler kommuner behöver mer resurser tillföras skolan. Regeringen borde likt Centerpartiet satsa större resurser på skolan, Centerpartiet satsar 5 miljarder kronor mer. Att Liberalerna som utnämnt sig själva till ett skolparti, och styr utbildningsdepartementet, inte ser till att skolan får de resurser och verktyg som behövs är väl bevis nog för att det finns andra partier som skulle hantera svensk skola bättre. Vi måste se till att resurser finns så att lärare och stödpersonal stannar i skolan och att resurser finns i kommunerna så att skolor inte måste läggas ner av ekonomiska orsaker. De viktiga små skolorna, främst på landsbygden, är alltid de som får stryka på foten först. Elever i behov av extra resurser och mindre skolor och elever på landsbygden ska inte behöva betala priset för Liberalernas oförmåga att tillgodose skolans behov av resurser.
Christoffer Rosendahl (C)