Styret i Region Östergötland sviker Östergötlands folkhögskolor!

De avsatta medel som finns till Östergötlands folkhögskolor kan inte användas utan att det tas ett politiskt beslut. Idag har styret avslagit ett gemensamt förslag från S, V, C och MP. Förslaget hade inneburit en välkommen förstärkning för länets folkhögskolor. Nu blir det istället en nedskärning som M, KD, L och SD vill göra i det tysta.

- De styrande har lovat att våra folkhögskolor skulle vara fredade från sparbetinget. Nu ser vi vad det löftet var värt. Skolorna har det ekonomiskt tufft och M, KD, L och SD vill skära ned i det tysta. Det tycker jag är olustigt sett i ett större perspektiv där folkhögskolornas mycket viktiga demokratiuppdrag och viktiga roll inom kompetensförsörjningen riskerar utarmas, säger Eva Andersson (S).

Förslaget att kompensera de folkhögskolor som finns i Region Östergötland skulle verkligen behövas. M, KD, L och SD försöker vifta bort ett stort problem genom att säga att det inte handlar om så mycket pengar för folkhögskolorna. Folkhögskolorna har ett tufft ekonomiskt läge och varje krona som tillkommer är viktig. I Östergötland kommer trenden att fortsatt innebära att folkhögskolor kommer att få säga upp personal, minska lokaler och lägga ned utbildningar.

- Folkhögskolan är en viktig skolform som behövs för att alla ska få chansen att studera och utvecklas. Att skära ner på länets folkhögskolor är en samhällsekonomisk förlust, säger Anders Lind (V).

Folkbildningsrådets minskning av antal deltagarveckor leder till att Östergötlands folkhögskolor i sin tur kan rapportera färre deltagarveckor till regionen. Och får därmed minskade anslag lokalt. I Region Östergötlands budget för 2024 finns ytterligare 410 000 kronor avsatta till folkhögskolornas verksamhet. Medel som inte folkhögskolorna kan ta del av utan ytterligare beslut.

- Jag och Centerpartiet ser ett fortsatt behov att säkerställa folkbildningens och folkhögskolors roll i det livslånga lärandet. Folkbildningen är ett samhällskitt för unga och gamla inom kultur, personer med funktionsnedsättning och för alla sektorer i samhället. Därför yrkade vi för en kompensation med anledning av Folkbildningsrådets beslut, säger Julie Tran (C).

- Folkbildning är mer än bara bokläsning; det är en symbol för demokrati, kulturell utveckling och samhällsengagemang. Genom folkhögskolan som bildningsform får många en andra chans i livet – oavsett om det handlar om att återinträda på arbetsmarknaden, förbättra språkkunskaper, eller helt enkelt finna glädje i personlig utveckling. Därför är det avgörande att förhindra en nedskärning, säger Margareta Fransson (MP).

Ville man från M, KD, L och SD:s sida verkligen värna folkhögskolorna i Östergötland kunde man föreslagit att ge ett engångsstöd för 2024 proportionerligt fördelat efter storlek. Nu väljer styret att göra en neddragning på folkhögskolorna trots att man lovat att de ska vara fredade.