Säker kollektivtrafik i kris kräver mångfald av drivmedel

Elektrifiering av kollektivtrafiken är en viktig del av klimatomställningen, men den får inte ske på bekostnad av beredskapen. Att förlita sig enbart på eldrift gör kollektivtrafiken sårbar. Vi behöver en mångfald av drivmedel, där biogas är ett strategiskt komplement som kan produceras lokalt.

Elberoende kan bli en akilleshäl. Kollektivtrafiken är avgörande för att människor ska kunna ta sig till jobb, vård och andra samhällsviktiga funktioner, särskilt i kristider. En ny EU-lag innebär att stadstrafiken i Linköping och Norrköping sannolikt kommer att bestå av enbart elbussar från 2030. Sedan sommaren 2024 är all stadstrafik i Motala elektrifierad. Därmed är kollektivtrafiken i sex av länets tretton kommuner helt eldriven.

Vid kris eller krig är elförsörjningen ofta ett av de första målen för attacker. Att sprida riskerna genom att använda flera olika drivmedel ökar motståndskraften och minskar sårbarheten. Här kan biogas spela en avgörande roll, särskilt för bussar utanför stadstrafiken.

Inhemsk biogasproduktion stärker Sveriges krisberedskap. Biogas produceras lokalt av restprodukter från jordbruk, livsmedelsindustri och avloppsreningsverk, vilket skapar en cirkulär ekonomi där avfall blir en resurs. Vid en kris, när importen av drivmedel försvåras eller elförsörjningen slås ut, kan en inhemsk produktion hålla kollektivtrafiken igång.

Dessutom ger biogasproduktionen en viktig biprodukt: biogödsel. Det minskar vårt beroende av importerad handelsgödsel och stärker lantbrukets försörjningstrygghet. Genom att satsa på biogas i kollektivtrafiken får vi därmed en dubbel effekt en stabilare drivmedelsförsörjning och ökad trygghet i livsmedelsproduktionen.

Upphandlingar måste ta hänsyn till beredskap. Bussarna vi upphandlar idag kommer att rulla i minst ett decennium framåt. Om vi inte inkluderar beredskapsaspekten i upphandlingarna nu, riskerar vi att låsa in oss i sårbara system. De strikta EU-kraven, som i princip förbjuder förbränningsmotorer till 2035, gäller enbart stadsbussar. Regionbussar omfattas inte av samma regler. Därför bör vi inte elektrifiera hela bussflottan. Offentliga myndigheter har ett ansvar att ställa krav på försörjningsstabilitet, robusta leveranskedjor och flexibla lösningar.

Avslutningsvis, det här handlar inte om att välja bort elektrifiering utan det handlar om att säkerställa att kollektivtrafiken fungerar i alla lägen. Vi lever i en tid där kriser och osäkerhet blivit en del av vår verklighet. Pandemin, Rysslands anfallskrig i Ukraina och ökade geopolitiska spänningar har visat hur sårbart vårt samhälle är.

En kollektivtrafik anpassad för kris och krig måste ha reservlösningar för att kunna fungera även vid störningar. Vi kan inte lägga alla ägg i samma korg. Framtidens kollektivtrafik måste vara både fossilfri och försörjningstrygg, och där har biogasen en självklar plats.

Julie Tran
Gruppledare för Centerpartiets regionfullmäktigegrupp i Region Östergötland