September 2020

Hej medlemmar!
Vi tänker på alla i dessa särskilt svåra omständigheter I Coronatider. Men under denna period av avstånd och till viss del Isolation, pågår partipolitiken som vanligt Vi kavlar upp armarna inför riksstämman. Ordförande och vice kommer att vara med. Här kommer Månadsbrevet med info.

Ord.Therese Andersson
Vice ordf. Ingrid Persson

Bild
Sofia

Sofia Jarls hälsning

Kära Centerkvinnor!

Hösten har nu dragit igång för fullt. Vi förbereder de sista delarna inför förbundsstämman. Ny politik, nya stadgar och ett helt nytt sätt att hålla stämma.

Det är verkligen mycket som är nytt, men förberedelserna för vår digitala förbundsstämma löper på enligt plan. Rekommendationerna om social distansering och begränsning av större folksamlingar kvarstår och det är således självklart med ett digitalt möte, även om det är tråkigt att inte få träffas som vi brukar. Covid-19 fortsätter att utgöra en påtaglig del av våra liv, direkt eller indirekt. Några av er har drabbats av smittan, en del av er har blivit svårt sjuka. Jag hoppas att ni har nära och kära i er närhet som kan stötta.

Förra månadsbrevet och insändaren handlade om hur illa våra äldre i samhället drabbas av Coronavirusets framfart. Detta är ett fortsatt hett debatterat ämne och jag hoppas att vi kommer se reell förändring och förbättring för våra äldre. Viruset har nu varit närvarande en längre tid och vi förändrar våra sätt att leva och agera på många sätt. Både vuxna och barn stannar nu hemma vid minsta antydan till sjukdom och är hemma längre. Det i sin tur genererar mer vård av barn. Kvinnor tar den absoluta lejonparten av vabbet. Den här månadens insändare handlar om hur vabbet ökar och att det inte är särskilt jämställt. Corona är en backlash för jämställdheten på många plan.

Om vi lyfter blicken utanför Sveriges gränser ser vi fruktansvärda pågående händelser. Jag tänker då på Belarus. Sedan Alexander Lukasjenko utropade sig till segrare i det ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti har stora folkliga protester utbrutit i Belarus. Protesterna har slagits ned av Lukasjenkos polis genom systematisk misshandel, våldtäkter och mord. I veckan har polisen gripit omkring 100 kvinnor i samband med regeringskritiska demonstrationer i Minsk. Cirka 10 000 kvinnor deltog i demonstrationen där deltagarna försökte skapa oljud genom att skrika eller slå med grytlock för att väcka uppmärksamhet. Varje lördag i fem veckor har kvinnorna varit ute och demonstrerat för att visa sitt motstånd mot det polisvåld som har blivit vanligt sedan valet. Polisen slutade att gripa och slå kvinnor ett par dagar efter valet i Belarus i augusti. Det gjorde att kvinnor försökte skydda män som demonstrerade. De senaste dagarna har dock situationen ändrats och polisen har åter igen gett sig på kvinnorna.

Centerkvinnorna följer utvecklingen, dels i media dels genom civilrättsorganisationen "Our House" i Belarus. Organisationens modiga ledare Olga Karatch kämpar mot regimen, även om det kan innebära att en förlorar vårdnaden om sina barn, misshandlas, våldtas, kastas i fängelse eller till och med mördas. Trots dessa trakasserier fortsätter Olga att leda kampen för demokrati och kvinnors rättigheter. Olga har tidigare berättat för bland andra Centerkvinnorna om hur det är att leva som kvinna och feminist i Belarus.

På andra sidan Atlanten pågår presidentvalskampanj och Centerkvinnorna hoppas på att det tas steg framåt för friheten, jämställdheten och klimatet. Den 3 november 2020 avgörs presidentvalet i USA och president Donald Trump ställs mot demokraternas presidentkandidat och den före detta vice presidenten Joe Biden och dennes vicepresidentkandidat Kamala Harris. Det är hoppingivande med en stark kvinna som Harris på den posten. Harris blev den första afroamerikanska och indoamerikanska kvinna som har nominerats som vicepresidentskandidat.

Här hemma i Sverige är Annie tillbaka från sin andra föräldraledighet. Och Annie är tillbaka med kraft! Hon syns mycket just nu och har bland annat startat en Youtube-kanal. Vad hände när Annie försvann från politiken i november förra året? I den första filmen i hennes nya Youtubekanal delar hon med sig av det hon gick igenom och hur hon ser på att komma tillbaka. Här hittar du kanalen! Gå gärna in och titta - och gilla!

Ta hand om er!

Kramar
Sofia Jarl

Förbundsordförande Centerkvinnorna

 

Dags för förbundsstämma!

Nu närmar sig Centerkvinnornas digitala förbundsstämma 2020. För ombuden inleds stämmoveckan redan måndagen 28 september, medan mötet i plenum äger rum på lördagen 3 oktober. Det är 236 deltagare anmälda till stämman, varav 178 är ombud.

Stämmohandlingarna har gått ut till ombuden och alla deltagare har fått information med länk till materialet. Om du vill ta del av stämmomaterialet finns det på Connect, klicka på länken. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Stämmodagen i plenum är lördagen 3 oktober kl 9-17.30. Vi uppmanar deltagare att logga in i god tid, det kommer att vara möjligt redan klockan 8.00. Centerkvinnorna kommer att sända live på Facebook, länk kommuniceras vid ett senare tillfälle.

Eventuellt byte av ombud till vald ersättare ska ske snarast, dock före 28 september. Maila centerkvinnorna@centerpartiet.se.

Theres och Ingrid reprenserar Eslöv på stämman.
vattenhål för
förtroendevalda kvinnor


Trots att politiken anses vara en av de mest jämställda sektorerna är det en bit kvar till faktisk jämställdhet. Vi vet att kvinnor på förtroendeuppdrag har det tuffare i politiken, så även inom Centerpartiet. Därför har Centerkvinnornas förbundsstyrelse tagit initiativ till ett nätverk för förtroendevalda kvinnor inom Centerrörelsen.


En inbjudan att få medverka i nätverket har gått ut till kvinnor som är kommunalråd, regionråd, riksdagsledamot, oppositionsråd och kretsordförande inom C-rörelsen. Vi kallar det vårt Vattenhålsnätverk. Tanken är att nätverket ska vara ett vattenhål där deltagarna kan hämta kraft och kunskap för att utvecklas i sina politiska uppdrag.Nätverket kommer att träffas digitalt varannan måndag under hösten. Träffarna arrangeras i samarbete med organisationsenheten på Centerpartiet. Vid frågor, kontakta Centerkvinnornas politiskt sakkunniga Kristina Amnå: kristina.amna@centerpartiet.seNämndemän utbildas om sexualbrottslagstiftningen

Centerkvinnorna kommer i höst att anordna en utbildning för nämndemän om den nya sexualbrottslagstiftningen. Det sker i samarbete med organisationen Fatta och Studieförbundet Vuxenskolan. Inbjudan kommer att gå ut genom Centerpartiets kretsordförande.

Utbildningen är digital och sker kvällstid i Zoom, måndag 26 oktober och tisdag
27 oktober. Är du nämndeman och intresserad av utbildningen, maila centerkvinnorna@centerpartiet.se

 
Webbinarium:
Sticka för livet


I oktober återkommer vi med våra populära webbinarier "Onsdagskvällar med Centerkvinnorna". Först ut är den supercoola brittiska ekonomen och stickaren Loretta Napoleoni, författare till boken "Att sticka för livet", den 21 oktober kl 18-19.

Det blir ett spännande samtal som leds av Hanna Stenegren, ordförande i Solna Centerkvinnor, om hur stickkonsten genom århundradena har format samhällen och relationer mellan människor och generationer. Det kommer också att handla om stickkonstens läkande effekt och hur stickning kan skapa gemenskap och förändring.

Kanske brukar ni samlas i din avdelning kring hantverk, och den här kvällen ger ett nytt perspektiv på aktiviteten. I dagens teknikvurmande samhälle anser Loretta Napoleoni att det är hög tid att höja stickandets status. Länk meddelas när webbinariet närmar sig, den här gången kommer vi att sända live på Facebook. Samtalet är på engelska.

Boka också in 18 november kl 20-21 redan nu! Då kommer jämställdhetsexperten Ulrika Eklund att hålla en workshop om jämställdhetsintegrering.

 

Centerkvinnorna syns i media!

Centerkvinnorna fortsätter att föra fram sin politik i media genom debattartiklar och insändare. Det är tack vare er Centerkvinnor som vi får så stort genomslag i hela landet. Och med era aktiviteter inspirerar ni och skapar gemenskap.
Här listar vi några rubriker, och i de fall där hela texterna ligger öppet på nättidningen finns det en klickbar länk.

”Vi måste skydda våra barn från nätporren” Aftonbladet, 4 september. Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna, Annika Qarlsson, jämställdhetspolitisk talesperson Centerpartiet, tillsammans med företrädare för Liberala kvinnor, S-kvinnor. Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Socialdemokraterna.

”Ett lyft för värdig vård och omsorg!”
Smålänningen, 28 augusti. Centerkvinnorna Kronoberg och nationellt, Judit Svensson, ordförande, Lagan, Gudrun Holmberg, Furuby, Malin Adell Kind, Sandsbro, Sohila Kerio, Hovmantorp, Maria Petersén, Älmeboda, Maret Akhmadova, Alvesta, Marie Karlsson, Ryssby, Britt-Louise Berndtsson, Älmeboda, Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna.

”Drugge föreslås bli ny C-ordförande i Dalarna”
Dala-Demokraten, 11 september. Joanna Stridh, Rättvik, Centerkvinnorna, Christina Bröms, Mora, Centerkvinnorna.

”Politiker föreslår porrfilter på skolor”
Barometern, 8 september, Öland Centerkvinnor.

”Dags för årets cykelevenemang”
Kristianstadsbladet, 4 september. "Cykelrunda med kunskap" Kristianstadsbladet, 7 september, Ingrid Johansson, Centerkvinnorna.

”Malin utsågs till Årets företagsamma kvinna”
Ljusdals-Posten, 29 augusti. Centerkvinnorna i Gävleborg, Anna-Karin Zachrisson, ordförande Centerkvinnorna i Järvsö.

"Årsmöte Centerkvinnor”
Smålandsposten, 28 augusti. Centerkvinnorna i Kronoberg och nationellt, Judit Svensson, Lagan, ordförande, Elizabeth Peltola, kommunalråd.

”Värdig vård och omsorg!”
Smålandsposten, 27 augusti, Centerkvinnorna Kronoberg och nationellt, Judit Svensson, ordförande, Lagan Gudrun Holmberg, Furuby, Malin Adell Kind, Sandsbro, Sohila Kerio, Hovmantorp, Maria Petersén, Älmeboda, Maret Akhmadova, Alvesta, Marie Karlsson, Ryssby, Britt-Louise Berndtsson, Älmeboda, Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna.

”Inför förlossningsvård med flera vårdnivåer”
Upsala Nya Tidning, 17 augusti. Uppsala Centerkvinnor.

”Hösten välkomnas med cykeltur runt Immeln”
Norra Skåne, 20 augusti. Skåne Centerkvinnor.

”Hur kan regiondirektören ha så stor makt, politiker?”
Avesta Tidning, 4 september. Dalarna Centerkvinnor.

Månadens insändare och kampanjbild

Skicka in insändaren nedan, gärna i samband med Centerkvinnornas kampanjdag 25 september. Skriv under med Sofia Jarl, avdelningens ordförandes namn och eventuellt andra i den lokala styrelsen. Om texten är för lång för din lokaltidnings riktlinjer går det bra att korta den.

Bilden ovan är en kampanjbild du kan dela på sociala medier, du hittar bilden på Connect HÄR! Där finns också bild utan text, som du kan bifoga insändaren du skickar in. Högupplösta bilder på Sofia Jarl hittar du på Centerkvinnornas webbplats.

Centerkvinnorna vill se politik
för ekonomisk jämställdhet

Under Coronapandemin har ansökan om vård av barn, VAB skjutit i höjden. De som tar ut flest VAB-dagar är fortsatt kvinnor. Det finns risk att pandemin blir ett bakslag för den ekonomiska jämställdheten.
Centerkvinnorna vill därför se en skarpare politik som stärker kvinnors ekonomiska frihet. Det är ett av de områden som står i fokus när Centerkvinnorna samlas till förbundsstämma 3 oktober.

De pensionärer som har minst pengar att leva på är kvinnor. Centerkvinnorna vill därför att skatten ska vara lika på inkomst av arbete och på pension. En stor orsak till dagens ojämställda pensioner beror på att kvinnor i högre utsträckning arbetat deltid, spenderat mer tid hemma med barn och för att de i större utsträckning har ägnat sig åt anhörigvård av föräldrar vid sjukdom eller ålderdom.

Det är många som inte känner till hur deltid och föräldraledighet inverkar på pensionen. Nu under Coronapandemin är antalet uttagna VAB-dagar högre än på flera årtionden. Kvinnor tar fortsatt ut en majoritet av dessa, vilket påverkar livsinkomsten på sikt.

Vi måste säkerställa att jämställdhet genomsyrar den ekonomiska politiken. Det handlar om allt ifrån föräldraskap till pension. Centerkvinnorna vill att den information som riktas till föräldrar och även företagare stärks ytterligare, så att det tydligt framgår vilka långsiktiga ekonomiska konsekvenser ett ojämställt uttag får. Vi vill även införa en VAB-bonus, för att premiera föräldrar som delar lika.

Kvinnors ekonomiska frihet begränsas även av en ojämställd arbetsmarknad. Trots att kvinnor har högre utbildning än män, tjänar kvinnor fortfarande mindre. Kvinnors heltidslöner är i genomsnitt 10,7 procent lägre än mäns. Trots att det råder brist på arbetskraft i många av välfärdens yrkesgrupper, såsom personal inom förskola och skola samt vård- och omsorg, så förblir lönenivån densamma. Dessa yrkesgrupper har dessutom tunga arbetsuppgifter och begränsade möjligheter till karriär och självbestämmande. Därtill är dessa yrkesgrupper överrepresenterade bland sjukskrivningar för psykisk ohälsa, vilket också får konsekvenser på livsinkomsten.

Utöver lön blir det allt viktigare att även äga och låta sitt kapital växa som en del av inkomsten, inte minst ur ett livsinkomstperspektiv. Kvinnor äger idag mindre än män. Till exempel äger kvinnor endast 14 procent av svenska fastigheter, 15 procent av marken och 4 procent av det totala privatägda aktievärdet, enligt en rapport från tankesmedjan Ownershift. Det ojämställda ägandet är ett strukturellt och ekonomiskt jämställdhetsproblem. Centerkvinnorna vill att Statistikmyndigheten SCB ska presentera könsuppdelad statistik om förmögenhet, likaså vill vi uppmana banker att informera sina kunder och aktivt arbeta för att öka kvinnors ägande.

Detta är bara några av de delar som behöver åtgärdas för att stärka kvinnors ekonomiska frihet. Resurser behöver satsas, men framför allt måste strukturen och synen på kvinnors arbete omvärderas. Centerkvinnorna vill se ett ökat jämställdhetsperspektiv i den ekonomiska politiken.

Den 3 oktober samlas 178 ombud digitalt till förbundsstämma, Centerkvinnornas högsta beslutande organ. Då kommer nya skarpa förslag diskuteras för att säkra kvinnors ekonomiska frihet. Genom livets alla skeenden.


Sofia Jarl,
förbundsordförande Centerkvinnorna

 

Kalendarium

September

21 Utbildning digital mötesteknik kl 19-20
25 Utbildning digital mötesteknik kl 14-15
25 Kampanjdag
27 Utbildning digital mötesteknik kl 10-11
28 Stämmoveckan inleds kl 8.00 med de asynkrona (icke samtidiga) delarna
29 Kommittéarbete politik, ombud i tre parallella kommittéer
30 Kommittéarbete politik, ombud i tre parallella kommittéer


Oktober
1 Kommittéarbete nya stadgar, stämmoombud i tre parallella kommittéer
3 Förbundsstämma kl 9.00-17.30, inloggning från kl 8.00
15 Månadsbrevet
21 Webbinarium "Sticka för livet", kl 18-19
25 Kampanjdag

November
15 Månadsbrevet

 

Adress: Centerkvinnorna, Stora Nygatan 4, Stockholm 111 27 Sweden
Mail: centerkvinnorna@centerpartiet.se Telefon: 08-617 38 70

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.