Cirkularitet och hållbarhet i fokus när C besökte Höganäs AB

Centerpartiet fortsätter sina studiebesök på lokala företag. Måndagen den 11 november besökte vi Höganäs AB. Höganäs AB är en av kommunens stora arbetsgivare och en viktig aktör. Bolaget arbetar aktivt med att minska utsläpp och vara ett hållbart företag ur flera aspekter. Vid besöket diskuterades hur politiken kan bidra till bättre villkor för företagande och omställning.

15 nyfikna C-medlemmar samlades för att träffa Ann Wulf, Magnus Petersson och Björn Haase för att få veta mera om Höganäs ABs verksamhet, deras väg framåt och vilka utmaningar de ser.

Höganäs AB tillverkar metallpulver, 500 000 ton per år. Höganäs AB har 15 anläggningar i världen med 2 300 anställda. I Höganäs finns 725 medarbetare, i Halmstad finns 110. Bolaget grundades 1797 som kolgruveföretag, gruvorna lades ner 1961. Ägare idag är Lindéngruppen och FAM, huvudkontoret ligger i Höganäs. På anläggningarna tillverkas sammanlagt 3 500 olika varianter av metallpulver. I princip alla bilar har metallpulver från Höganäs i sig.

Även i nya elbilar finns metallpulver från Höganäs och detta är också ett fokusområde inför framtiden. Förutom till bilindustrin tillverkas bl a material till svets och lödning samt ytbeläggningar. Förenklat kan man säga att produktionen tillverkar metallpulver som sedan pressas i formar och härdas med värme, allt utifrån varje kunds specifika behov. På anläggningen i Halmstad startar processen med att man tar emot skrot som sorteras och bearbetar för att sedan hettas upp och eventuell tillsätta ämnen för legering. Därefter kyls det ner för att sedan filtreras och transporteras via lastbil till Höganäs. 90% av skroten återvinns, därför är det viktigt att det sorteras rätt! I Höganäs tillverkas svampjärn av en mix med järnmalm, kol och kalk. Materialet krossas och värms upp till cirka 1 200 grader. Därefter lyfts massan upp i rör och krossas i mindre partiklar för att sedan förvaras i silos. 80-100 lastbilar går från lagret i Höganäs till Helsingborgs hamn varje dag lastade med metallpulver, lagret omsätts ungefär en gång i veckan.

Elfrågan och hållbarhet

Strategin för 2030 handlar mycket om elektrifiering och hållbarhet. Man fokuserar på cirkulära resurseffektiva produkter. Miljömålet är att ha ett netto noll utsläpp 2030 från egen produktion och för värdekedjan ska samma mål vara uppnått 2037. Man arbetar fortlöpande med minskad miljöpåverkan, säker produktion, fler hållbara produkter, noll arbetsolyckor och hälsosam arbetsplats, mångfald och jämställdhet. Arbetet görs genom ständiga förbättringar utifrån certifierade ledningssystem som t ex ISO-krav med flera.

De lastbilar som körs från Höganäs till Helsingborg varje dag går på grönt lastbilsbränsle och är specialbyggda för att kunna ta två containrar istället för normalt en för att minska antalet transporter. Dialog pågår för att utveckla eldrivna lastbilar som kan köra så tunga transporter. Bolaget tar emot ca 200 000 ton skrot per år som förvandlas till viktiga komponenter. Dessutom levererar man spillvärme som ger 66 GWh per år till fjärrväme i Höganäs och Halmstad. Man skulle kunna leverera mer fjärrvärme i Höganäs om ledningarna hade klarat av det. Minskningen av CO2 utsläpp uppskattas till 12 000-15 000 to per år tack vare samarbetet med fjärrvärme i Höganäs. Man samarbetar även med avloppsreningsverket i Höganäs och fjärrvärme i Halmstad tar emot 15-20 GWh per år från bolaget. Andra framtida samarbeten kan vara växthus och fiskodlingar.

Bolaget har minskat energianvändningen med 20% sedan 2005. En stabil energiförsörjning är avgörande för framtiden. Beskedet de får från Öresundskraft är att ett utvecklat elnät är på plats tidigast 2030. Förutom tillgång är även priset på el i Skåne en utmaning för bolaget. I alla världsdelar köper Höganäs AB klimatneutral el. För att bli mer klimatsmarta har man tittat på att använda förnyelsebart kol (träkol) istället för stenkol. Träkol är sämre på grund av densitet, reaktivitet och askämnen vilket påverkar slutprodukten negativt. Utmaningen är också vem som klarar av en så storskalig leverans till Höganäs AB.

Restprodukter

Slagg är en viktig del i tillverkningsprocessen för att få rätt sorts stål. Målet är att på koncernnivå kunna använda 95% av det som blir över vid produktionen. Hindren man ser är kunskapsbrist och oklara regelverk i olika länder. Det som är värdeskapande är samarbete/partnerskap där man använt restmaterial till produkter, det skapar goda exempel som skapar nya samarbeten/partnerskap. Exempel på produkter som produceras av slaggprodukter idag är slaggsten i fasader och petrit som bland annat används i gabionburar. Slaggprodukter och stoft används också som material till isolering, asfalt, betong, jordförbättring, vattenrening, bärlager till vägar och restaurering av korallrev. Eftersom slaggprodukterna och stoffet innehåller kol är ett mervärde att det i vissa fall binder koldioxid. Utmaningen för Höganäs AB är att man måste separera slaggprodukterna innan det kan säljas vidare för bearbetning. Besöket avslutades med önskemål om vad vi politiker kan bidra med för att vi tillsammans ska minska klimatavtrycket och hjälpa Höganäs AB nå sina utmanande klimatmål.

Vi tackar för ett intressant besök hos ett nytänkande företag med gamla anor som ständigt försöker hitta lösningar för att minska sitt klimatavtryck.