SD:s Symbolpolitik gör mer skada än nytta

Sedvanligt slår än en gång Sverigedemokraterna i Malmö mot muslimer men försöker att maskera det som ett försök att nå utmaningen med hedersförtryck i Malmö.

Skulle det vara för Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) skulle dessa tjejer inte fått komma till Sverige och Malmö från första början och således inte kunnat skyddas från hedersförtryck, säger Centerpartiet i Malmös utbildningspolitiska talesperson Anton Sauer.

Centerpartiet i Malmö står fast vid att ingen ska tvingas bära religiösa symboler men problemet med det förslaget som Sverigedemokraterna presenterar är att man samtidigt riskerar att slå mer mot de unga tjejerna som känner sig utpekade av samhället än mot familjerna.

Aktivt arbete för att förebygga hedersförtryck är nödvändigt, men offensiven måste vara i skolan där vi behöver arbeta med vidareutbildning av skolpersonal i hur man upptäcker det tidigt.

Vi behöver också se till att elevhälsoteamet, bestående av skol-läkare, -sköterska, -psykolog, kurator och specialpedagoger, har tillräckliga resurser för att arbeta mot hedersförtryck. EHT behöver förutsättningarna för att skapa en kultur där både de unga flickorna och pojkarna som utsätts för hedersvåld känner sig trygga i att söka hjälp. Där finns idag stort potential för utveckling på Malmös skolor.

Slöjförbud är symbolpolitik med större risker än vinster - vi i Centerpartiet i Malmö kommer inte att rösta för en sådan motion som försöker styra hur unga människor klär sig.