Stärkt helhetsgrepp på äldrefrågorna i Malmö

Traditionellt förknippas äldreomsorg främst med verksamhet i hemtjänsten och på äldreboenden. Men den demografiska utvecklingen med äldre som en kraftigt växande befolkningsgrupp, ökad uppmärksamhet på äldrefrågor efter Coronakommissionens avslöjanden, ny socialtjänstlag och kulturskifte i hälso- och sjukvården med införandet av ”Nära vård”, innebär sammantaget att begreppet äldreomsorg vidgas till ett bredare begrepp med förebyggande insatser som gemensam nämnare.

För att kunna ge allt fler äldre en bra välfärd krävs ett verksamhetsövergripande helhetsgrepp på äldrefrågor och äldreomsorg med ett förebyggande förhållningssätt. Staden måste utveckla ett äldreperspektiv på alla verksamhetsområden syftande till att göra stadslivet äldrevänligare, att ge de äldre förutsättningar för fler friska och självständiga år med livskvalitet, och förebygga ofrivillig ensamhet, ohälsa och behov av omsorg och vård.

På Centerpartiets initiativ har Malmö blivit medlem i nätverket ”Äldrevänliga städer”, och det innebär ett helhetsgrepp på äldrefrågorna. Inledningsvis ska det med delaktighet av äldre göras en genomlysning och analys av äldres förhållanden på olika områden; en bred ”baslinjemätning” som blir av stor betydelse som en del av underlaget för det treåriga åtgärdsprogram som sedan ska utarbetas och genomföras.

Stadens äldreombudsman har en bred kontaktyta mot stadens äldre och bevakar äldreperspektivet i verksamheterna. Men äldreombudsmannen är organisatoriskt placerad hos Hälsa-, vård och omsorgsförvaltningen och förknippas därför fortfarande mest med äldrefrågor och äldreomsorg ur ett snävare, traditionellt perspektiv än ur ett helhetsperspektiv som spänner över alla verksamhetsområden. En majoritet av Malmös äldre har inte hemtjänst eller bor på äldreboenden men är för sitt välmående beroende av att stadslivet är äldrevänligt i olika avseenden.

Det är angeläget att helhetsgreppet om äldrefrågorna stärks och att ett äldreperspektiv etableras och får genomslag i alla verksamheter.

Vi föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar:

Att uppdra åt kommunstyrelsen att årligen lämna en lägesrapport till kommunfullmäktige om medlemskapet i WHO-nätverket ”Äldrevänliga städer”,

Att stadens äldreombudsman som en kommungemensam resurs i äldrefrågor organisatoriskt ska placeras på stadskontoret under kommunstyrelsen,

Att den rapport som äldreombudsmannen avger vartannat år ska tillställas såväl kommunfullmäktige som samtliga nämnder och kommunala bolag.

Malmö 2024-11-20

Kay Wictorin (C)