• / Nyheter
  • / Bostadspolitik i Perstorp

Bostadspolitik i Perstorp

Vid senaste valet i kommunen så lovade Centerpartiet att det ska byggas fler ”tätortsnära markbostäder”.

I tätorten äger kommunen och bostadsbolaget endast mindre markområde. Bostadsbolaget ska bygga ett flerfamiljshus på Hantverkaregatan med 4 våningar. Detta har Centerpartiet inget emot. En förtätning med högre hus passar in på markområdet och omkringliggande byggnader.

Nu har en majoritet av partier beslutat sig för att skicka ett samråd med hyreshus på 5 våningar i kv. Enen. Det är markområdet som Allégården låg på, mellan Allégatan-Stockholmsvägen-Hantverkaregatan. Höjden på femvåningshuset motsvarar ungefär Bibliotekshuset. Fundera på hur området kan tänkas se ut om det byggs ett femvåningshus. Den tidigare detaljplanen medgav byggnation i 2 våningar. Centerpartiet vill bygga markbostäder, som det är efterfrågan på, i kv. Enen. 

Historiskt vet vi att markbostäder oavsett konjunktur aldrig har haft problem med outhyrda lägenheter. Marknära bostäder finns idag i kv. Flygeln (Hökvägen-Trastvägen), Dvärggatan, Rydbovägen, Stockolmsvägen-Postgatan och de senast byggda utmed Hantverkaregatan. Jämför lediga lägenheter i flerfamiljshus under samma tidsperiod. En handfull hyreshus revs på Hökvägen och tre bostadsrätter i flerfamiljshus såldes exekutivt för drygt 15 år sedan på Tjäderstigen-Fasanvägen. Det förekom också diskussioner om att riva tre höghus på Bäckavägen under 80-talet.

Idag är det bostadsbrist i kommunen. För att öka utbudet så måste det byggas bostäder människor vill bo i. Bl.a. äldre villaägare vill gärna bosätta sig i marknära och tätortsnära bostäder. Alternativet blir att flytta från kommunen, då det saknas denna typ av boende. Upplåtelseformen kan gärna variera med bostadsrätt, hyrerätt eller varför inte kooperativt boende?

A.A.