• / Nyheter
  • / Centerpartiet vill ha krismöte om torkan

Centerpartiet vill ha krismöte om torkan

Den långa torkan har under sommaren brett ut sig i Skåne. Bönder larmar om risk för nödslakt och förstörda skördar, situationen kan bara beskrivas som en allvarlig kris. Centerpartiet har lagt flera förslag för att lindra problemen, bland annat att Region Skåne ska agera. Tystnaden från det rödgröna styret i Skåne har varit total. Nu uppmanar Centerpartiet det rödgröna styret att kalla till ett extrainsatt regionstyrelsesammanträde för att diskutera krisen och komma med eventuella lösningar.

-Det är totalt svek att styret inte gör något. Lantbrukare ser hur skördar förstörs och riskerar att behöva nödslakta sina djur, samtidigt som styret äter glass och semestrar. Vi har svårt att njuta av värmen när den får sådana fruktansvärda konsekvenser, konstaterar Birte Sandberg (C), Regionstyrelseledamot och gruppledare för Centerpartiet i Region Skåne.

Ett extrainsatt Regionstyrelsesammanträde skulle kunna fatta beslut om åtgärder som skulle kunna lindra krisen, bland annat det intiativärende som Centerpartiet lade förra veckan om att Skåne ska göra en översyn över möjlighet att bidra med foder. Hålls inte ett extra regionstyrelsesammanträde kommer beslut först kunna fattas i början av september när ordinarie sammanträde är planerat.

-I september är det för sent, krisen är just nu och måste lindras så snart som bara möjligt. Därför krävs handlingskraft, det är vårt ansvar som region, säger Birte Sandberg (C).

Det är Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon som kan kalla till ett extra sammanträde. Han kan även, med stöd av kommunallagen 6. Kapitel, fatta beslut i enlighet med andemeningen i Centerpartiets initiativ utan ett extra möte.

-Styret måste agera. Denna kompakta tystnad är ett slag i ansiktet mot alla lantbrukare i Skåne som just nu ser hur skördarna förstörs och nödslakt av deras djur riskerar att bli ett faktum. Det är hög tid att kalla till ett extra möte för att regionen ska kunna ta ansvar, avslutar Birte Sandberg (C).