• / Nyheter
  • / Möt Annette Linander, nyvald gruppledare i Region Skåne

Möt Annette Linander, nyvald gruppledare i Region Skåne

Annette Linander, 47 år från Flyinge. Vald till 1:e vice ordförande i Regionstyrelsen samt gruppledare för Centerpartiet i Region Skåne.

Varför började du engagera dig politiskt och varför i Centerpartiet?
Jag blev inlockad i Centerpartiets Ungdomsförbund av helt andra skäl än politik men blev snabbt intresserad och tog därför tillfället i akt att lära mig så mycket som möjligt. Centerpartiets värderingar visade sig stämma mycket väl med mina så jag stannade kvar i rörelsen och kunde nu i höst efter valet pricka av mitt 33:e medlemsår.

Vad ser du mest fram emot med ditt uppdrag den här mandatperioden?
Jag ser mest fram emot att se till att Centerpartiets politik syns tydligt i Allians för Skåne som nu styr i Region Skåne. Det är viktigt för mig att våra hjärtefrågor tar plats och får genomslag i den gemensamma politiken. Jag ser också fram emot många dynamiska och spännande debatter, att träffa många trevliga människor och få våra politiska beslut att göra skillnad för våra medarbetare och för skåningarna.

Kan du nämna något från dina tidigare erfarenheter som du tror att du kommer att ha nytta av i ditt uppdrag?
Jag har varit sjukvårdspolitiker i Region Skåne sedan 2006 och vice ordförande i en sjukvårdsnämnd de senaste fyra åren. De erfarenheterna kommer jag verkligen ha nytta av. Jag har även varit kommunpolitiskt aktiv i nästan 30 år och vet hur viktigt det är att regionen och kommunerna samarbetar och samverkar så att vi får ut det mesta möjliga ur varje skattekrona. Dessutom tror jag att erfarenheterna i rollen som projektledare i näringslivet och politisk tjänsteman kommer väl till hands framöver.

Vad är den största utmaningen för Region Skåne de kommande fyra åren?
Vi står inför stora förändringar med stora svårigheter att rekrytera rätt personal, ny teknik som kräver nya arbetssätt och stora investeringar. Men ingenting av det kommer att låta sig göras om vi inte ser till att få en stabilare ekonomi och har ett nära och inlyssnande ledarskap.

Vilken fråga brinner du lite extra för - och varför?
Att göra våra medarbetares röster hörda. Jag tror benhårt på att lösningarna på många av de utmaningar vi har framför oss finns på golvet, hos de som arbetar nära verksamheten och inte i styrelserum med stabspersonal och politiker. Det finns inga trollspö som vi kan svinga för att fixa alla utmaningar men många bäckar små….

Vilken emoji skulle beskriva dig bäst - och varför?
Det är nog den pussande smileyn, det är den som skickas mest eftersom jag är ganska nykär.