Möt Birte Sandberg, nyvalt regionråd i Region Skåne

Birte Sandberg, 53 år från Tomelilla. Vald till Regionråd, Primärvårdsnämndens ordförande samt ersättare i Regionstyrelsen.

Varför började du engagera dig politiskt och varför i Centerpartiet?
Framförallt på grund av miljö-och kärnkraftsfrågan. Men det var även när jag deltog i allmänbildningstävlingar och genom teaterverksamhet som intresset växte fram.

Vad ser du mest fram emot med ditt uppdrag den här mandatperioden?
För mig är det viktigt med nära vård för skåningarna och det är där jag vill göra skillnad.

Kan du nämna något från dina tidigare erfarenheter som du tror att du kommer att ha nytta av i dina uppdrag?
Genom mina många år i partiet har jag skapat ett stort nätverk där jag har fått en bred o god kontakt med Centerpartiets kretsar i hela Skåne. Jag har dessutom flera års erfarenhet från styrelser och nämnder med sjukvårdsansvar.

Vad är den största utmaningen för Region Skåne de kommande fyra åren?
Jag tror att vi måste få till en bättre styrning av patientflöden. För att göra det krävs att vi lägger fokus på en nära vård på rätt nivå.

Vilken fråga brinner du lite extra för - och varför?
Jag brinner för en bättre balans i hela Skåne. För mig som centerpartist är både en väl fungerande primärvård och grunden för välfärden i fokus. Jag kommer att driva en reform med fast vårdkontakt i primärvården som är grunden för en bättre vårdkedja i hela Skåne. För att öka den uthålliga tillväxten behöver Skåne rejäla satsningar på bättre infrastruktur och genom det också kollektivtrafik som underlättar bra miljöval i hela Skåne.

Vilken emoji skulle beskriva dig bäst - och varför?
En hoppfull emoji skulle beskriva mig bra. Jag tror på en hoppfull nystart för ett Alliansstyrt Skåne med ett starkt centerinflytande.