• / Nyheter
  • / "Än en gång offras Öresundsregionen!"

"Än en gång offras Öresundsregionen!"

Idag meddelade den danska justitieministern att Danmark inför gränskontroller för personer som reser från Sverige. Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot (C) från Malmö är djupt kritisk och besviken: – Än en gång offras Öresundsregionen och seriösa lösningar på populismens altare. Det är sorgligt, säger Paarup-Petersen.

De danska gränskontrollerna ingår i ett nytt ”säkerhetspaket” som presenterades idag. Gränskontrollerna ska införas vid alla gränsövergångar med start den 12 november. Ett av skälen sägs vara att man vill stoppa gängkriminalitet där svenskar misstänks ha varit inblandade.

– Det här är ineffektiv symbolpolitik som inte löser något problem utan bara ställer till det för alla svenskar som arbetar i Danmark, eller bara vill besöka landet. Jag är mycket besviken, säger centerpartisten Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot från Malmö.

Han vill i stället se mer gränsöverskridande samarbete för att knäcka de kriminella gängen.

– Ökat samarbete mot kriminalitet som rör sig över sundet är bra. Men Danmark tackade för ett par år sedan nej till att poliser skulle kunna röra sig över sundet. Att bland annat MC gäng och Black Cobra kom över ifrån Danmark till Sverige innebar inte att Sverige införde gränskontroller.

– Vi går en mycket olycklig framtid till mötes när vi ökar klyftan i Öresundsregionen. Jag har under alla år bekämpat de svenska gränskontrollerna, nu kopierar Danmark denna populistiska politik. Det är en sorglig dag för Öresundsregionen och dess invånare, säger Paarup-Petersen.