• / Nyheter
  • / Framtidsgymmet bjöd på insikter och skratt

Framtidsgymmet bjöd på insikter och skratt

– Vi behöver digitaliseringen för att kunna upprätthålla välfärden. Varken pengar eller personer kommer att räcka till, utan vi behöver teknikens hjälp.
Det menar regionrådet Annette Linander (C) som idag var inbjuden talare i Lund tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Idag anordnades ”Framtidsgymmet” i Lund. Detta som en del av den årliga temadagen Digital@Idag – den första årliga folkbildningsdagen om det digitala samhället.

Moderatorn Johan Wester varvade djupt allvar och insikter med mer lättsamma inslag.

Annette Linander (C), regionråd med särskilt ansvar för digitalisering Region Skåne, stod tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S) för punkten om vilka kraftfulla insatser som behövs för att klara samhällsutmaningarna och nå de globala hållbarhetsmålen.

I kaffepausen passade vi på att ställa tre snabba frågor till Linander.

Vilket är ditt viktigaste budskap idag?
– Att oavsett vad vi vill eller tycker, så är digitaliseringen här. Den förändrar hela samhället och hur vi arbetar. Vi jobbar redan idag med digitala hjälpmedel och det är något som kommer att öka. Vi måste få med alla på banan.

Något som du tyckte var särskilt intressant idag?
– Näringslivsminister Baylan var bra, det var intressant att få hans perspektiv. Han jämförde sin uppväxt i Turkiet med hur det såg ut i Sverige på 1700-talet. Utan elektricitet, familjerna hade i princip självhushållning. Och hur hans värld förändrades när kan kom till Sverige som 10-åring och upptäcker kylskåp och andra för oss helt vardagliga tekniska apparater. Det var lite tankeväckande.

– Sedan tyckte jag också det var intressant att få se den exposé av digitala projekt som Malmö stad och Lunds kommun genomför. Till exempel för att förhindra äldre att råka ut för fallolyckor i hemmet. Det finns många goda exempel som vi kan lära av varandra.

Varför är digitalisering så viktigt?
– Vi behöver digitaliseringen för att kunna upprätthålla välfärden. Varken pengar eller personer kommer att räcka till, utan vi behöver teknikens hjälp. Det är nu – inte i morgon – som vi måste fatta de nödvändiga besluten.