• / Nyheter
 • / Elva nyårslöften från tio ledande C-politiker i Region Skåne

Elva nyårslöften från tio ledande C-politiker i Region Skåne

"Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att se till att bibehålla och vidareutveckla det goda allianssamarbete som vi har i Region Skåne." Det lovar Centerpartiets fullmäktigeledamöter i Region Skåne i ett gemensamt nyårslöfte.

"Under ett års tid har vi haft förmånen att styra Region Skåne tillsammans med våra kollegor i Allians för Skåne. Det har varit ett intensivt år. Skåningarna ska kunna förvänta sig en region med en ekonomi i balans, närmare vård och kortare köer.

Vi börjar nu se förändringen. För första gången på länge förbättras Region Skånes ekonomi stadigt. Vi räknar med att kunna få ett tillräckligt resultat för att kunna klara en del av kommande investeringar samt leva upp till det lagstadgade kravet att täcka tidigare underskott. Och vi har fattat nödvändiga beslut för att börja korta köerna samt att flytta över mer resurser till den nära vården.

Nu går vi mot ett nytt år. Vi tänkte att det därmed vore på sin plats att avge nyårslöften.
För år 2020 lovar vi att:

 1. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att se till att bibehålla och vidareutveckla det goda allianssamarbete som vi har i Region Skåne.

  På nationell nivå har vi sett hur våra allianspartier gått åt olika håll efter valet. Vi ser också nya samarbetskonstellationer i en rad olika skånska kommuner. Vi vore naiva om vi inte skulle se att detta är något som kan påverka vår relation till de andra partierna inom Allians för Skåne. Politik handlar i grunden om människor och känslor. Ett samarbete blir aldrig starkare än tilliten människor emellan.

  Naturligtvis påverkar hårda ord i riksdagen även andra delar av Sverige. Det finns en stor besvikelse över att valet inte gick som vi allianspartier hade hoppats på. Vi måste vara ödmjuka inför denna frustration. Vi och våra kollegor i Allians för Skåne måste kunna stå upp för våra respektive partiordföranden – utan att det för den skull påverkar vårt samarbete i Region Skåne negativt.

  Förutom vårt gemensamma löfte, har vi var och en av oss ett specifikt nyårslöfte för att göra regionen bättre:
 2. – Jag tänker slipa ner alla trösklar och göra det så lätt och smidigt som möjligt för Region Skånes verksamheter att digitaliseras.
  Annette Linander, gruppledare och regionråd med särskilt ansvar för digitalisering
 3. – Primärvården Skåne har under året lanserat flera digitala tjänster för att det ska bli lättare för skåningen att få hjälp på rätt plats när vård behövs. Jag lovar att fortsätta öka tillgängligheten till den nära vården.
  Birte Sandberg, regionråd och ordf. premiärvårdsnämnden
 4. – Under mandatperioden har vi i Allians för Skåne lovat en miljard kronor extra till primärvården. Jag tänker se till att vi håller det löftet.
  Ann Hörnebrant-Sturesson, led. primärvårdsnämnden
 5. – Hur frestande det än är, kan jag inte lova nya och lägre taxor. Men jag lovar att försöka påverka så att det blir fler flexibla nattstopp, det vill säga att nattbussarna kan stanna för att släppa av folk även mellan hållplatserna.
  Lars Hansson, 1:e vice ordf. kollektivtrafiknämnden
 6. – Mitt nyårslöfte är att förnya, förbättra och förädla regionfullmäktiges arbetsformer. Skåningarna ska känna att det är både intressant och meningsfullt att följa sina politiker i fullmäktigesalen.
  Lennart Pettersson, 1:e vice ordf. regionfullmäktige
 7. – Jag lovar att hålla fast vid decentraliseringen, att oavsett var man bor i Skåne ska det finnas hjälp att få vid till exempel psykisk ohälsa.
  Charlotte Bossen, 1:e vice ordf. psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelnämnden
 8. – Centralsjukhuset i Kristianstad ska lyckas korta kötiderna och öka tillgängligheten ytterligare (vi är faktiskt redan bäst i klassen) så att regionen får ta del av den nationella kömiljarden.
  Patrik Holmberg, ordf. sjukhusstyrelse Kristianstad
 9. – Jag vill se till att Lasarettet i Landskrona kan utvecklas vidare för att avlasta SUS på patienter som inte längre är i behov av deras högspecialiserade vård. Bland annat genom att fortsätta de ”snabbspår” som finns för hjärtpatienter.
  Warda Fatih, ordf. sjukhusstyrelse Landskrona
 10. – Jag lovar att försöka förbättra arbetsmiljön på SUS och att personalen känner att deras expertis verkligen kommer till sin rätt. SUS ska vara regionens ledande akut- och forskningssjukhus, därför vill jag flytta en del verksamheter till andra sjukhus som kan sköta dem minst lika bra.
  Mattias Horrdin, led. sjukhusstyrelse SUS
 11. – Mitt löfte är att Folktandvården Skåne har så många och nöjda kunder att verksamheten står stark, både när det gäller ekonomi och personal.
  Niklas Larsson, ordf. Folktandvården Skåne

Vi ser fram emot 2020. Med detta vill vi hälsa våra alliansvänner och alla skåningar ett riktigt gott nytt år!

Centerpartiets fullmäktigeledamöter i Region Skåne
"