På besök med Anders W Jonsson på KRY i Lund

– Vad händer om ett barn har lunginflammation, skriver ni ut antibiotika då? Vikarierande partiledare Anders W Jonsson är på besök på KRY vårdcentral i Lund. Som den barnläkare han också är, ställer han mer detaljerade frågor än vanligt när politiker hälsar på.

Läkaren Johan Flodin tvekar inte:
– Nej, inte direkt. Då flaggar systemet omgående att detta måste kontrolleras och den medicinskt ansvarige får en ping i sin telefon.

Anders W Jonsson är nöjd med svaret.
– Ett sånt system känner jag en och annan verksamhetschef som också skulle vilja ha, säger han.

Företaget KRY har gått från att vara en helt digital tjänst till att nu också ha fysiska vårdcentraler i bland annat Lund och Malmö.

– Jag tror att det var för tre år sedan som Annie Lööf besökte oss, då var vi 15 personer. Idag är vi 300 – och dessutom tillkommer alla våra 600 kliniker, berättar Johan Flodin.

Vårdens utveckling i allmänhet – och den digitala transformationen av primärvården i synnerhet – är något som diskuteras mycket. Så även på detta möte.

Britt-Marie Jobacker, förste vice ordförande Centerpartiet i Skåne och Patrik Holmberg, centerpartistisk regionfullmäktigeledamot, ställer nyfikna frågor. Johan Flodin och Erik Hjelmsted, VD för KRY Sverige, svarar.

– Hur ser ni på utvecklingen och vilka tankar har ni som bolag, undrar Anders W Jonsson.

– Vi vill hjälpa till att bi en integrerad del av primärvården och utveckla den vidare, säger Erik Hjelmstedt. Vi skulle vilja se en djupare dialog med regionerna. I England avlastas också akutavdelningarna av bolag som vårt, och det skulle vi gärna hjälpa till med även i Sverige.

Till slut kommer den oundvikliga frågan; har Anders W Jonsson själv provat att använda en nätläkare?

– Nej, det har jag inte, erkänner han och fortsätter:

– Det närmsta jag har kommit är nätveterinärer. Och det var bra när en av våra hundar drabbades av chokladförgiftning.

Bild från vänster till höger: Johan Flodin, läkare KRY; Britt-Marie Jobacker, förste vice ordförande Centerpartiet i Skåne; Erik Hjelmsted, VD KRY Sverige; Anders W Jonsson, vikarierande partiledare Centerpartiet; Patrik Holmberg, regionfullmäktigeledamot Centerpartiet i Skåne.