• / Nyheter
  • / Mycket mer behöver göras för svenskt jordbruk!

Mycket mer behöver göras för svenskt jordbruk!

Årets Borgeby Fältdagar är inställt på grund av corona. Samtidigt sätter pandemin ljuset på svensk livsmedelsförsörjning. Patrik Holmberg (C), regionfullmäktigeledamot, tycker att mer behöver göras för svenskt lantbruk.

Vi befinner oss på ett ödsligt fält vid Borgeby. Vid den här tiden på året brukar det vara fullt med utställare, maskiner och besökare under Borgeby Fältdagar. Mitt på det tomma fältet, bredvid en traktor, ligger några röda filtar på lastpallar som står i en halvcirkel. Ett kamerateam står beredda.

Det är Länsförsäkringar Skåne som har bjudit in Centerpartiets Patrik Holmberg, LRF:s Hans Ramel och Hushållningssällskapets Axel Lundberg. Temat på panelsamtalet: lönsamt lantbruk och livsmedelsförsörjning.

Efter diskussionen, passar vi på att ställa några frågor till Patrik Holmberg (C).

Vad tycker du att politikerna bör göra för att främja svenskt jordbruk?
– Vi har ju livsmedelsstrategin där målet är att öka produktionen vilket är ett viktigt första steg. Men för att nå dit behöver svenskt lantbruk bättre konkurrenskraft, bland annat genom bättre företagarvillkor, regelförenkling, kompetensutveckling, forskning och utveckling. Vi behöver göra mycket mer för svenska lantbruk! säger Patrik Holmberg och fortsätter:

– En viktig del i att stärka den svenska livsmedelsproduktionen är att det offentliga tar ett större ansvar genom att i offentliga upphandlingar av mat ställa samma krav på miljöhänsyn och djurskydd som det är på svensk livsmedelsproduktion. I Region Skåne arbetar vi i Centerpartiet till exempel för att det ska sättas en enhetlig definition på närproducerat, så vi faktiskt vet vad vi köper in och hur mycket. Det finns märkligt nog inte idag, utan bara för ekologiska produkter.

Hur tycker du att svenskt och skånskt jordbruk ska kunna utvecklas vidare?
– Jag personligen skulle vilja se att Sverige som ett innovativt land steppar upp ännu mer inom livsmedelssektorn, för att stärka lantbruket så behöver vi nya innovativa produkter som både kan konsumeras inom landet men också exporteras. Vi behöver fler testbäddar så som Foodhills of Sweden i Bjuv och Krinova i Kristianstad.

Vad kan man som ”vanlig konsument” göra?
– Se till att köpa svenskt om du har möjlighet att göra det.

Se gärna hela panelsamtalet här! (Extern sida öppnas i nytt fönster.)

Vill du veta mer om vår politik för gröna näringar? Klicka här!

Håller du med oss? Bli medlem!