Äntligen palliativa platser i Trelleborg!

Bild: Tre av dem som har arbetat för att Trelleborg ska få palliativa platser: Birte Sandberg (C), ordförande primärvårdsnämnden Region Skåne; Patrik Holmberg (C), kommunfullmäktige och gruppledare Trelleborg; Ulrika Axelsson (C), 1:e vice ordförande Sjukhusstyrelse Trelleborg.

 

Många centerpartister har engagerat sig för att palliativa platser, det vill säga vård i livets slutskede, åter ska finnas i Trelleborg. Nu blir det verklighet.

Fram till vintern 2015 fanns en palliativ slutenvårdsavdelning, det vill säga en specialistavdelning för vård i livets slutskede, i Trelleborg. Under det socialdemokratiska och miljöpartistiska förra regionstyret stängdes avdelningen ned på grund av brist av personal. Patienter som behövde vård i livets slutskede skickades till Malmö.

Frågan har i hög grad engagerat trelleborgarna och söderslättsborna.

– Det här är en jätteviktig fråga för oss, säger Patrik Holmberg, kommunfullmäktigeledamot och gruppledare för Centerpartiet i Trelleborg. Han fortsätter:

– Det har funnits en stor upprördhet av att mycket sjuka söderslättsbor ska skickas till Malmö, istället för att få vård här. Den här frågan debatterades flitigt under valrörelsen 2018 och palliativa platser i Trelleborg var ett av våra vallöften. Som vi nu alltså infriar.

Socialdemokraterna och miljöpartiet fick massiv kritik för att göra för lite.

– När vi i Allians för Skåne tillträdde efter valet 2018 satte vi full fart för att lösa frågan, berättar regionrådet Birte Sandberg, primärvårdsnämndens ordförande.

– Vi presenterade först en lösning, som tyvärr stoppades av en ohelig allians mellan socialdemokraterna och sverigedemokraterna. Men vi gav oss inte. I stället tog vi fram den här lösningen som gör att ansvaret ligger under primärvårdsnämnden och det nu är Primärvården Skåne som driver platserna i egen regi. Med start i oktober börjar vi med fyra platser som efterhand kommer att utökas till sex platser.

– Jag skulle vilja säga att det är typiskt centerpartistiskt: på ett pragmatiskt sätt ser vi till att lösa problem som måste lösas. Vi darrar inte på manschetterna, eftersom vi redan har kavlat upp ärmarna – om man får göra två liknelser, säger Birte Sandberg.

De nya palliativa platserna kommer i början att hysas inne på sjukhusområdet för Lasarettet Trelleborg.

Ulrika Axelsson är 1:e vice ordförande för Sjukhusstyrelse Trelleborg. Hon är väldigt glad över att de palliativa platserna nu öppnar:

– Jag personligen har engagerat mig i frågan, jag tycker att det är viktigt att människor i livets slutskede verkligen får en god vård. Och att deras anhöriga ska kunna känna sig trygga.

Samtidigt betonar Ulrika Axelsson att det inte är Sjukhusstyrelse Trelleborg som har ansvaret. Hon ser de nyöppnade platserna som en samarbetsseger:

– Jag är stolt över att mina parti- och allianskollegor som konstruktivt har kunnat hitta nya vägar trots att vissa oppositionspartier mest verkar ha varit intresserade av att sätta käppar i hjulet. Därför är jag glad över att så många har engagerat sig och ansträngt sig så mycket för att äntligen hitta en lösning.

Håller du med? Bli medlem!