Stärk arbetet mot spelberoende

Den pågående coronapandemin har haft negativa konsekvenser för det psykiska måendet.
En konsekvens kan vara ett ökat problemspelande och spelberoende. Vi vill därför satsa mer på det förebyggande arbetet och stärka rehabiliteringen för spelberoende.

Folkhälsomyndigheten har undersökt pandemins effekter på spelandet och bland annat kunnat konstatera att andelen i befolkningen som spelar har minskat totalt sett, men spelandet har ökat i vissa grupper. Främst hos dem som redan spelade ofta eller redan lade mycket pengar på spel.

Spelberoende är när en person tappat kontrollen över sitt spel om pengar som leder till negativa konsekvenser som exempelvis försämrad psykisk hälsa, ekonomi och/eller sociala relationer. Det är en beroendesjukdom där förebyggande stöd och hjälp behövs.

Centerpartiet i Skåne vill att rehabilitering för spelberoende utökas och fortsätter att utvecklas. För att det ska vara möjligt behövs en god förståelse om den bakomliggande problematiken och en etablerad samverkan mellan kommuner, region och länsstyrelse.

Det är inte bara offentliga aktörer som spelar en viktig roll i arbetet. Civilsamhället och inte minst de föreningar som arbetar riktat mot spelberoende tar ett stort ansvar. Ett stort ansvar vilar också på spelbranschen. Som medmänniskor kan vi alla bidra genom att öka vår kunskap och våga prata och fråga om spelberoende.

Satsningar på ett förebyggande arbete behöver också göras. Inte minst ett arbete för att tidigt upptäcka risk för problemspelande. Vårdcentraler och ungdomsmottagningar har en viktig roll i det arbetet, precis som skolan. Ett tidigt stöd och upptäckt kan bryta en utveckling mot beroende.

För Centerpartiet i Skåne är det tydligt att det förebyggande arbetet och rehabiliteringen för spelberoende behöver stärkas.

Annette Linander, regionråd, Patrik Holmberg, ersättare, hälso- och sjukvårdsnämnden och Rasmus Waak Brunkestam, 1:e v. ordförande, familje- och utbildningsnämnden Ängelholm.

Läs hela debattartikeln på Skånska Dagbladet.