Vi måste stoppa personalflykten från försvarsmakten

Vårt militära försvar ska växa kraftigt, samtidigt som Sverige är på väg in i Nato. Nu behövs fler satsningar på totalförsvaret, fler utbildade värnpliktiga och en större beredskap. Centerpartiet vill särskilt se satsningar på personalförsörjningen.

Europa befinner sig i den svåraste säkerhetspolitiska tiden på många decennier. Medan Ryssland fortsätter sitt anfallskrig mot Ukraina hotas vi i Sverige och vårt absoluta närområde av cyberattacker och andra hybridaktiviteter. Nu måste beredskapen öka och det militära försvaret stärkas. Men det finns stora utmaningar med personalförsörjning inom Försvarsmakten idag, vilket måste prioriteras av den nya regeringen.

– Just nu ser vi vad som nu närmast kan beskrivas som en personalflykt bland nyckelkompetenser, inte minst inom flygvapnet. Utan personal inom försvaret går det inte att växa ute i landet eller uppfylla krav på beredskap och ökad gripbarhet för krigsförbanden, säger Mikael Larsson, försvarspolitisk talesperson.

Anslagen till försvaret ska upp till 2 procent och det finns goda möjligheter för Försvarsmakten att erbjuda sina anställda bättre incitament och arbetsvillkor. Centerpartiet har flera förslag för att förbättra situationen för anställda inom Försvarsmakten, kvinnor som män, soldater som officerare.

– All personal som finns behövs, om Sverige ska klara allt det som behöver göras. En hållbar personalförsörjning är en ny regerings viktigaste och första uppgift att lösa när det gäller Försvarsmakten, säger Niels Paarup-Petersen, talesperson för cybersäkerhet och digitalisering.

Centerpartiet vill se flera satsningar kring personalförsörjning:

  • I takt med att försvarsanslagen höjs behöver villkor och incitamentsstruktur bli så pass bra att personalen väljer att stanna kvar och tidigare anställda lockas tillbaka till Försvarsmakten.
  • Förläng yrkessoldaternas visstidsanställningar till 12 år och erbjud därefter lämpliga utbildning och tjänst som exempelvis specialistofficerare.
  • Utbilda fler kompanibefäl och plutonsbefäl för att över tid skapa ett naturligt flöde till officersutbildningen.
  • Tydliggör karriärvägar och utvecklingsmöjligheter för de officerare som nu får specialistofficersgrad.
  • Ge reservofficerare rätt till tjänstledighet från sin ordinarie arbetsgivare.
  • Premiera vid befordran de ledare och chefer som tar tag i arbetsmiljöproblem, motarbetar trakasserier och arbetar aktivt med jämställdhet och medinflytande.