• / Nyheter
  • / Poängen med att vara ett politiskt parti

Poängen med att vara ett politiskt parti

Centerpartiet, initiativtagare till Alliansen på riksplanet, värnar om både Alliansen men självklart primärt om Centerpartiet.

Det utesluter inte gemensamma förslag, som förrförra veckans skolutspel, men vi har var sitt valprogram. Alla fyra partier kommer försöka få igenom så mycket som möjligt vid en regeringsförhandling, vilket de flesta anser är en självklar princip, även om det innebär att delar vår egna politik inte blir verklighet.

Men inte Moderaterna. I alla fall inte alla.

I en debattartikel i Kvällsposten kritiserar riksdagskandidaten Ann Heberlein, regionfullmäktigekandidaterna Christian Sonesson och Carina Wutzler, Centerpartiets positiva inställning till familjeåterförening och partiets ja till den så kallade gymnasielagen för ensamkommande.

Så långt är allt i sin ordning. Meningsskillnader ska vi ha, och moderater har lika stor rätt som oss att driva på för sin migrationspolitik.

Men i slutet av artikeln står det: ”Eftersom olikheterna inom Alliansen är så stora, så måste Centerpartiet antingen göra en kraftfull kursändring eller tydligt deklarera att de inte har som ambition att, under kommande mandatperiod, ha något som helst inflytande över landets migrationspolitik”.

Det är ett ytterst anmärkningsvärt uttalande. M-trion nöjer sig alltså inte med att kritisera vår politik. De kräver även att vi ska ändra sig alternativt lämna WO i en viktig fråga.

Vidare anklagar dessa tre moderater oss för ”bristande lojalitet med övriga Allianspartier” på grund av vår migrationspolitiska ställningstaganden. Ytterst anmärkningsvärt påstående. Inte minst eftersom Moderatledaren Kristersson titt som tätt föreslår att M och S ska göra upp om migrationspolitiken, utan att vi i Centerpartiet anklagar honom för att vara illojal.

Heberlein, Sonesson och Wutzler, är så vansinnigt sugna på att få genomslag för sin politik att de kräver att Centerpartiet lägger sig platt och blir deras entrématta. Men det gör vi självfallet inte eftersom att driva och få igenom sin politik är själva poängen med att vara ett politiskt parti.

Patrik Holmberg (C)