• / Nyheter
  • / Stäng inte äldreboende och skolor bara för att de är privata!

Stäng inte äldreboende och skolor bara för att de är privata!

91 procent av Sveriges befolkning tycker att det är viktigt att kunna välja var man ska bo när man behöver äldreomsorg.

85 procent anser att valfrihet inom personlig assistans är viktigt. Trots detta vill den socialdemokratiska regeringen förbjuda vinster i välfärden. Men bara när det gäller kvinnodominerande företag så som vård, skola och omsorg. De mansdominerade byggjättarna ska fortfarande få fakturera hutlösa summor för byggnation av skolor, vårdinrättningar och äldreboende. De kan dessutom fakturera för enorma belopp vad gäller byggnation av vägar.

Jag menar absolut inte att det är fel att ett företag ska kunna gå med vinst, hur ska man annars kunna klara av en förlust? Men varför vill Socialdemokraterna slå undan benen på alla de företagare som bedriver strålande verksamheter inom skola, vård och omsorg? Om man inte får gå med vinst, hur ska man då kunna gå back ett år? Ett företag kan inte göra som en kommunal verksamhet; begära mer pengar från kommunledningen.

Närmare 340 000 barn och elever går i en fristående förskola eller skola, ett av fem äldreboenden drivs av privata aktörer och drygt 65 procent av de assistansberättigade får sin assistans av ett privat företag. Om den socialdemokratiska regeringens förslag skulle bli verklighet riskerar hundratusentals personer förlora sin valfrihet och företagens anställda bli av med jobbet.

Regeringens förslag är en attack på människors valfrihet och en kapitulation i frågan om välfärdens kvalitet. Det är välfärdens kvalitet som påverkar människors vardag. Vi ska ställa stenhårda kvalitetskrav på samtliga utförare - men inte begränsa valfriheten för hundratusentals svenskar och riskera att skolor, förskolor och äldreboenden runtom i hela landet tvingas stänga.

Socialdemokraterna i Trelleborg ville så sent som 2017 lägga ner Täppan och Högalids äldreboende för att sedan starta dem i kommunal drift. Täppan och Högalid, äldreboenden som alltid hamnar i topp om man frågar de boende, lika så om man frågar anhöriga. Vid en undersökning som tidigare presenterats i Trelleborgs Allehanda visar det sig att de boende är mycket nöjda på Täppan och Högalid. Hela 79 procent av de boende på Högalid och 82 procent på Täppan har svarat positivt på frågan "Är du sammantaget nöjd med äldreboendet?”. Båda boendena visade på högre nöjdhet bland de boende än genomsnittet för alla äldreboenden i Trelleborgs kommun. Detta förslaget stoppades av Centerpartiet som vill försvara människors valfrihet.

Min mormor bor på Täppan, hon är mycket nöjd med sin tillvaro. Vi som är anhöriga är också mycket nöjda. När man kommer till boendet luktar där alltid nybakat eller nylagad mat. Det skapar en trygghet för oss anhöriga och det skapar trygghet och hemkänsla för de boende. Personalen är helt underbar och vi som anhöriga känner verkligen en trygghet med att ha vår mormor där. Centerpartiet i Trelleborg tänker fortsätta försvara människors trygghet, valfrihet och välfärd. För varför ska ägaren till ett boende vara det avgörande, det är väl ändå kvaliteten, trivseln och kostnaden för kommunen som ska vara det som avgör om det är ett bra boende eller inte.

Socialdemokraterna skapar en enorm oro i vanliga människors vardag. Kommer mormors äldreboende få finnas kvar? Kan barnen gå kvar i förskolan? Får Socialdemokraterna bestämma så blir svaret nej.

Centerpartiet har tillsammans med Alliansen fört fram idén om en blocköverskridande överenskommelse för att säkra långsiktiga villkor för välfärdens utförare. Vi har även lyft ett antal konkreta förslag på förbättrad kvalitet och tillsyn som kan ingå i en sådan överenskommelse. För om det blir billigare för kommunen att ha ett privat äldreboende samtidigt som de kan leverera en bättre kvalitet, varför skulle det då vara ett problem att de kan ta ut en liten vinst?

Vi i Centerpartiet har absolut inte något emot kommunala äldreboende, vårdinrättningar och skolor. Men där ska finnas en valfrihet på marknaden och samtliga boende, vårdinrättningar och skolor ska bedrivas med god kvalitet oavsett vem som är ägare.

Täppan och Högalid vill Socialdemokraterna stänga och ta över dem i kommunal regi, vi i Centerpartiet vill utveckla kommunens välfärd!

Ola Olsson

Kommun-, region- och riksdagskandidat

Centerpartiet Trelleborg