• / Nyheter
  • / Birgitta Sjögren En mångårig centerpartist med hjärtat på rätta stället. Förtroendevald för Centerpartiet Trelleborg

Birgitta Sjögren En mångårig centerpartist med hjärtat på rätta stället.

Förtroendevald för Centerpartiet Trelleborg

Vi fortsätter presentationen av Centerpartiet i Trelleborgs förtroendevalda och nu beger vi oss till kommunens västligaste delar för att träffa Birgitta Sjögren, en mångårig centerpartist som alltid har med sig hjärtat i sina beslut.

Foto: Nilla Olsson från porträttet av Birgitta i Trelleborgs Allehanda inför hennes 70-årsdag.

Birgitta är verkligen en trogen Centerpartist som varit med i partiet under många år. Att det skulle bli just Centerpartiet var egentligen aldrig någon diskussion.

- Jag är uppväxt i en Centeraktiv familj, och det var naturligt att gå med i ungdomsförbundet tidigt.

Även ifall det var en självklarhet att vara med i Centerpartiet så har det inte alltid varit självklart vad Birgitta skulle arbeta med.

- Jag har en textilutbildning i grunden, därefter utvecklade jag mig inom arbetsledning och administration. Jag hann till och med att utbilda mig till miljörevisor i Lunds kommun innan jag fick chans att arbeta på närmre håll, säger Birgitta och fortsätter:

- Stora delen av mitt arbetsliv har jag haft inom dagligverksamhet i Landstinget och Lunds kommun. Senast arbetade jag som kyrkokamrer i Hammarlövs församling, ett jobb jag faktiskt inte släppt helt.

Birgitta bor idag på gården Annefred i Fuglie tillsammans med Maken Leif och katten. Döttrarna Johanna och Pernilla är också en stor del av Birgittas liv, med barnpassning och umgänge på schemat. Men hon ligger verkligen inte på latsidan.

- När jag inte umgås med familjen så är jag väldigt intresserad av handarbete såsom sömnad och vävning. När vädret tillåter så är jag mer än gärna ute i trädgården och påtar. Eftersom vi bor på en gård har vi också stor trädgård med möjligheter till fruktodling och blomsterprakt.

Från Birgitta kan man alltid få kloka råd där man vet att hjärtat alltid är med i besluten. Idag sitter hon som ersättare i Socialnämnden där hon dessutom är ledamot i det Sociala utskottet. Och just att bry sig om andra har alltid varit en drivkraft hos Birgitta.

- Det har blivit så att jag oftast suttit i ”mjuka nämnder” där människan är i fokus. Inom kommunen har jag i många år varit en del av Socialnämnden, tidigare satt jag även i bl a Överförmyndarnämnden och Östersjöterminalen. Jag känner mycket för dem som på olika sätt behöver stöd av samhället. Det ska vara möjligt att få en trygg uppväxt även om de egna vårdnadshavarna inte förmår att svara för detta. Det ska också vara möjligt att ha ett tryggt och innehållsrikt liv även ifall man behöver hjälp av olika slag för att få det.

Även ifall det politiska engagemanget är stort så har hon även haft tid att vara aktiv inom kyrkan under många år, bl a som kyrkorådsordförande. Framtiden ser hon ljust på även ifall hon ser viss utvecklingspotential.

- Jag önskar att samhällets stöd anpassas för respektive individ som är beviljad hjälp. Sen hade det även varit bra om man kunde utveckla ett bättre samarbete mellan olika vårdgivare.

Centerpartiet i Trelleborg tackar Birgitta för hennes mångåriga engagemang och hoppas att Centerpartiet fortsatt får ha en del i hennes liv.

Skribent: Ola Olsson