• / Nyheter
  • / Leif Sjögren, en mångårig centerpartist vars engagemang ännu inte seglat i hamn. Förtroendevald för Centerpartiet Trelleborg

Leif Sjögren, en mångårig centerpartist vars engagemang ännu inte seglat i hamn.

Förtroendevald för Centerpartiet Trelleborg

Vi fortsätter presentationen av Centerpartiet i Trelleborgs förtroendevalda. Näste man på tur är en mångårig centerpartist och f.d. lärare som har partiet att tacka för bl.a. kärleken i livet.

Leif Sjögren är uppväxt i Vellinge kommun och har varit centerpartist sedan 1962 då han gick med i Södra Skytts CUF-avdelning.

- På den tiden var ”alla” som bodde på landsbygden med i CUF, det var den självklara mötesplatsen för ung som gammal. jag och Birgitta är väl ett lysande exempel på det, för det var genom CUF:s Skåneting på Ven 1967 som vi träffades och sedan den dagen har vi haft stor kärlek till varann, säger Leif med varm röst.

Efter uppväxten valde Leif att utbilda sig till ingenjör men då arbetsmarknaden för ingenjörer 1967 inte var den bästa så fortsatte han att utbilda sig inom företagsekonomi, matematik och fysik. Detta var sedan grunden till att han blev lärare i matematik och teknik på Svaneskolan i Lund och sedermera lärare i Trelleborg.

- Idag är jag pensionär och som så många andra centerpartister; fritidsbonde. Men på tiden då det begav sig var jag en del av folkbildningen i Trelleborg. Bl.a. inom Komvux samt under 20 år som styrelseledamot på Studieförbundet Vuxenskolan i Trelleborg.

Nu för tiden bor Leif tillsammans med sin hustru på gården Annefred väster om Trelleborg, nära den heta Öresundsregionen. Även ifall arbetet med gården tar en del tid så har politiken alltid haft en central roll i hans liv.

- Efter valet 1976 blev jag invald i Försäkringsnämnden och efter det löpte det bara på med diverse uppdrag inom partiet. Men det stora hände efter valet 2006, då socialdemokraternas maktmonopol bröts och då andra partier kunde komma fram i rampljuset och visa sina kvaliteter. Därefter har jag bl.a. suttit i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, ordförande i Byggnadsnämnden och v. ordf. i Tekniska nämnden.

Centerpartiet i Trelleborg har under många år fått berikas av Leifs synpunkter och åsikter. Han är ofta klar över sig åsikt med också öppen för diskussion med andra. Även ifall han idag inte sitter i någon nämnd så har partiet stor tillgång av hans kunskap till kommunens bolag.

- Under 12 år satt jag i styrelsen för Trelleborgshem men idag är jag inne på min tredje o sista period i styrelsen för Trelleborgs hamn. Ett uppdrag jag verkligen brinner för, säger Leif och fortsätter:

- Hamnen är oerhört viktig för hela Sveriges import och export. Nordens största ro-ro-hamn med färjelinjer till fem destinationer från Klapeida till Travemünde. Planerade investeringar på runt en miljard kronor ger fantastiska förutsättningar och möjligheter både för hamnen och Trelleborg som kommun.

Även ifall politiken alltid varit en central del i Leifs liv så kan hans övriga familj vittna om en kär och varmhjärtad familjefader.

- På fritiden njuter jag av pensionärslivet där man kan göra vad man vill och ägna dagen till vad man helst behagar. Men jag försöker också ge lite service till barnbarnen, säger Leif blygsamt.

Många i partiet känner Leif mycket väl men där är kanske något som alla inte vet om honom.

- Jag är faktiskt utbildad ordningsvakt och har arbetat som det under min tid i Lund på Sydskånska nationen där jag även var barmästare, sexmästare, spritföreståndare och i husstyrelsen. För detta fick jag poäng när jag sökte till lärarhögskolan och eftersom konkurrensen till naturvetaravdelningen var hård (endast 5 från hela landet togs in per år) kan denna "merit" mycket väl ha gjort att det var jag som antogs, säger Leif och fortsätter:

- Jag har även testat på att undervisa på Kumlaanstalten och på en rikstork. Det var en institution för alkoholister med hela landet som upptagningsområde, den tiden har gett mig en god erfarenhet kring hur människor fungerar.

Centerpartiets webbredaktion tackar Leif för pratstunden och önskar honom stort lycka till med sitt uppdrag framöver!

Skribent: Ola Olsson