MER RESURSER TILL SKOLAN

Vellingeposten nr 11

Vellinge kommun har Sveriges fjärde lägsta skattesats. Vi har ett överskott på trehundra miljoner och en regel som säger att vi ska ha max femtio procents belåningsgrad. Jättebra alltså. Det som är konstigt är varför vi ligger i bottenskiktet när det kommer till resurser i skolan. Lomma kommun lägger till exempel 998 kronor per elev och läsår på läromedel, genomsnittet i Sverige är 700 kronor och vi i Vellinge lägger 430 kronor per elev och läsår.

Kanske beror det på att vi hamstrar för att kunna betala bygget av våra nya skolor kontant. Frågan är då om de barn och ungdomar som går i skolan idag genom sina överfulla klassrum, uteblivna böcker och datorer och så vidare ska betala för skolbyggnader som föräldrar till barn i de nya skolorna om tio till tjugo år rimligen ska bekosta i sin skattsedel.

Man brukar säga att man inte kan använda fasta utgifter och engångsbelopp i den löpande verksamheten. Det är vettigt. Men tvärtom verkar det kunna gå alldeles utmärkt. Det är inte lika vettigt.

Kanske ska vi, i perioder av tunga investeringar för framtiden, rucka på vår regel om femtio procents belåningsgrad. Kanske ska vi ur vårt enorma överskott återföra en del av de av skolan insparade pengarna till just skolan. I alla fall så vi når genomsnittet i riket.

Vi behöver ingen revolution, ingen total omställning, bara lite justeringar. Och det kommer inte kosta ett öre mer i skatt!

Håller du med tycker jag du ska rösta på Centerpartiet i Vellinge.

Anders Johansson,
Leg. Lärare och förälder
#2 Kommunlistan Centerpartiet Vellinge

Magdalena Nour,
förälder
#1 Kommunlistan Centerpartiet Vellinge