HÄLSNINGAR FRÅN EN SAMLAD OPPOSITION

Moderaternas krampaktiga tag om makten i Vellinge

 

Valresultatet 2022 var tydligt - den politik i form av enpartistyre som präglat Vellinge kommun under 33 år måste upphöra.

ett läge där fler och fler medborgare känner sig nonchalerade gavs hopp om att andra intressen skulle få ta plats. Rättvisa, transparens och sunda affärer skulle få en chans. Väljarna tog ställning och valde förändring.

Moderaterna tappade nästan 20% av sina väljare och därmed sin egna majoritet. Partiet förklarade i media att samarbete med andra partier skulle eftersträvas, samarbete med ett enskilt parti var inte aktuellt. Oppositionen såg ljust på framtiden.

Valet som skulle säkerställa mångfald och representation av fler partier neutraliserades dessvärre genom Sverigedemokraternas agerande. Deras stöd av moderaterna kommer att ytterligare försvåra för demokrati och insyn. Positioner i nämnder, bolag och styrelser kommer fortfarande i hög grad kontrolleras av moderaterna.

Praxis i Vellinge och andra kommuner är att andre viceordförande kommer från det största oppositionspartiet. Detta möjliggör att oppositionen får insyn och påverkan avseende kommunens planering och ledning. I det nya kommunfullmäktiges första sammanträde den 17e oktober frångicks denna praxis genom Sverigedemokraternas gemensamma agerande med Moderaterna. Hur förklarar Sverigedemokraterna för sina väljare att en röst på dem faktiskt var en röst på Moderaterna?

Oppositionen måste nu gemensamt arbeta för ett öppnare och mer inkluderande Vellinge. Vi kommer kommunicera våra förslag utifrån respektive partis politik och försöka hitta så många gemensamma nämnare som möjligt. På detta vis kommer oppositionen samarbeta för ett bättre Vellinge!

Henrik Thorsell – Liberalerna

Angela Everbäck – Miljöpartiet

Magdalena Nour – Centerpartiet

Jörgen Nord – Socialdemokraterna

Håkan Wretsell - Kristdemokraterna