Företagsklimatet i Eskilstuna förbättras

NÄRINGSLIV. Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu – och Eskilstuna är inget undantag. Det visar årets företagarenkät från Svenskt Näringsliv.

– Om man tittar på den samlade bedömningen så har det skett en klar attitydsförbättring till företagande i Eskilstuna. Bland annat får kommunpolitikerna omdömen som vi inte sett sedan 2003, vilket vi i Centerpartiet såklart tycker är jätteroligt, säger Mattias Stjernström, ledamot i Kommunfullmäktige och engagerad i Eskilstunas näringsliv.

Attitydundersökningen är en del av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning, där drygt 30 000 företagare svarar på frågor om företagsklimatet i sin hemkommun. Undersökningen ligger sedan till grund för den företagsklimatsrankning av Sveriges kommuner som presenteras 24 september. Resultatet visar på ett klart förbättrat företagsklimat. Samtidigt är skillnaderna stora mellan kommunerna.

– Genomgående för de kommuner som får betyget bra eller högre är ett dynamiskt politiskt ledarskap. Bra förutsättningar för företagen är en prioriterad fråga, en politisk beställning som politikerna förväntar sig att tjänstemännen följer upp. Dessutom är de inte sällan långsiktiga i sitt arbete. Flera framgångsrika kommuner har haft ett högt omdöme under många år, förklarar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer hos Svenskt Näringsliv.

– Undersökningen mäter många olika punkter och det är uppenbart att vi har en bit kvar innan vi kan känna oss helt nöjda. Men vi fortsätter att arbeta för att Eskilstuna ska bli ännu mer företagsvänligt och för att skapa bättre förutsättningar för våra företagare att lyckas, säger Mattias Stjernström.