Ska vi inte cykla i Gnesta?

INTERPELLATION till KSO Linda Lundin
Vid genomläsning av Regionala Utveckligsnämndens protokoll daterat 2024-10-11 framgår det att Gnesta, tillsammans med Nyköping, som enda kommuner i Region Sörmland valt att inte skriva på projektavtalet ... ...
... ... som avsåg att utveckla cykelleden ”Näckrosleden”, en tänkt gemensam led för hela regionen. Enligt protokollet får det som effekt att hela projektet avbryts och även befintlig led läggs ned.
I Sörmlands län och framför allt i Gnesta kommun är besöksnäringen en utpekad utvecklingsmöjlighet, där en cykelled kan spela en avgörande roll i framtiden. Möjligheten att besöka delar av vår kommun medelst cykel via en utpekad led anser vi är positivt för alla näringsidkare inom kommunen.
Därför frågar jag Linda Lundin:
1. Vad är anledningen till att Gnesta ej vill skriva under avtalet?
2. Anser du att det vore positivt för Gnesta med en cykelled inom kommunen?
3. Finns det möjlighet att ”Näckrosleden” återuppstår i annan form?
2024-11-11
Håkan Ekstrand (C)
SVAR PÅ INTERPELLATIONEN!
Sammanfattning av ärendet 2024-11-25 KS.2024.491
Håkan Ekstrand (C) har ställt en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S) angående Näckrosleden. Linda Lundins (S) svar på interpellationen;
Tack Håkan för interpellationen om Näckrosleden.
Näckrosleden, en cykelled över 70 mil och indelad i 14 etapper. Leden skapades som ett landstingsprojekt under åren 1996–1997 och syftade till att ge cyklister en skyltad och organiserad väg genom Sörmland. Vid den tiden fanns det ingen organisation för att sköta drift och underhåll av leden, och det fanns heller ingen ledhuvudman.
År 2013 tog dåvarande Regionförbundet över ansvaret som ledhuvudman för leden och inledde ett utrednings- och utvecklingsarbete för att förbättra och vidareutveckla Näckrosleden. 2018 skickade regionen in en ansökan till Trafikverket för en uppdaterad dragning av leden, vilket skulle bidra till att göra cykelleden mer trafiksäker och attraktiv för turister.
2022 fattade Regionala utvecklingsnämnden beslut om att Region Sörmland ska fortsätta vara ledhuvudman för Näckrosleden och utveckla leden tillsammans med kommunerna i Sörmland.
Målet var att göra leden till en nationell cykelled, vilket skulle innebära en ökad satsning och större möjligheter för turism och besöksnäring.
2024 har beslut fattats av Regionala utvecklingsnämnden att avbryta och avveckla arbetet med att etablera Näckrosleden som en nationell turistcykelled. Beslutet grundar sig på att hårda politiska prioriteringar behöver ske under ekonomiskt svåra tider.
Håkan Ekstrand har ställt tre frågor:
Vad är anledningen till att Gnesta ej vill skriva under avtalet?
Vi har uttryckt vissa tveksamheter kring att skriva under det föreslagna avtalet för Näckrosleden, främst relaterat till de ekonomiska och administrativa åtaganden som kommunen skulle behöva ta på sig.
Avtalet innebär bland annat att kommunerna ska delta i arbetsgrupper och sluta avtal med enskilda väghållare. Det skulle innebära en utökad kostnad för flera tjänstepersonstimmar och också kostnader i form av Ordförandens signatur Justerarens signatur Utdragsbestyrkande Kommunfullmäktige Protokoll ersättning till enskilda väghållare.
Det har också funnits frågor kring ansvarsfördelningen samt hur kostnaderna för personalresurser i regionen, information och marknadsföring ska fördelas mellan regionen och kommunerna.
Vi har ännu inte funnit ett tillfredsställande upplägg som gör det möjligt för kommunen att skriva under avtalet. Det har vi uppmärksammat regionen på men ingen öppning för att diskutera möjligheter till förändring i dessa delar har getts. Därefter har förslaget om att avbryta och avveckla Näckrosleden lyfts till Regionala utvecklingsnämnden där beslutet om att avbryta och avveckla leden. Tveksamheter kring avtalet fanns också från Nyköping kommun.
Anser du att det vore positivt för Gnesta med en cykelled inom kommunen?
Ja, en cykelled liknade Näckrosleden skulle kunna vara positiv för Gnesta kommun. Cykling är en växande trend inom naturturism och har potential att bidra till en ökad besöksnäring och bättre folkhälsa.
Genom att ha en cykelled som går genom kommunen kan Gnesta locka fler besökare, som både kan uppleva det vackra landskapet och stanna till vid lokala sevärdheter och näringsidkare. För många av kommunens företag, särskilt inom besöksnäringen, skulle en välutvecklad cykelled innebära nya affärsmöjligheter och ökat intresse för att besöka Gnesta. Vi får inte glömma bort att det finns idag andra cykelleder inom Gnesta kommun att tillgå.
Finns det möjlighet att "Näckrosleden" återuppstår i annan form?
Även om Näckrosleden som den ursprungligen planerades nu avvecklas, finns det möjlighet i framtiden att någon ytterligare cykelled kan finnas i någon annan form, exempelvis genom nya initiativ och alternativa cykelvägar.
Sörmland erbjuder redan idag många natursköna landskap och spännande besöksmål som skulle kunna utnyttjas för att skapa nya cykelprojekt. Oavsett form är cykling en trend som har mycket att erbjuda för både Gnesta och Sörmland.