• / Aktuellt
  • / Matavfall måste hanteras bättre

Matavfall måste hanteras bättre

Lisa Alexandersson uppmärksammar bristerna med insamlingen av matavfall i en insändare i Mitt i Huddinge nr 1569:

"Jag är en hängiven källsorterare som är mycket nöjd över att mitt matavfall omvandlas till biogas. Men under sommaren, när Huddinges villaområden stinker av ruttnande matavfallur sopkärl som förvandlas till inkubationskammare för fluglarver, sjunker min entusiasm. Det fungerar helt enkelt inte att ha matrester i pappåsar när temperaturen stiger över 20 grader. Inte när de töms så sällan som varannan vecka.

En lösning på problemet är att byta ut pappåsarna mot plastpåsar tillverkade av majsstärkelse, något jag hört att SRV återvinning testar på försök i Salem.

En annan lösning är en mer frekvent sophämtning under sommarmånaderna, möjligen mot färre hämtningar någon annan tid på året. För rimligen genererar vi mer matavfall när vi är lediga från jobb och skola än andra tider på året.

Förutom av sanitära skäl tycker jag att det är viktigt att lösa detta för att det skulle bidra till en ökad insamling av matavfall i Huddinge. Enligt statistik från SRV återvinning samlades 38 procent av vårt matavfall in 2014 och vi kan bättre än så!

Att källsortera ska inte vara förenat med obehag, inte hellermed en alltför stor insats i tid eller pengar. Det ska tvärtom löna sig att göra en insatsför miljön, menar vi i Centerpartiet.

Därför kommer vi att driva denna fråga med hopp om en lösning till sommaren 2016."

Lisa Alexandersson, ordförande Centerpartiet i Huddinge