Centerpartiet besöker Annerstaskolans skolrestaurang

Under måndagen den 5 september besökte Centerpartiet Restaurang Mättpunkten på Annerstaskolan i Flemingsberg för att samtala med kökschef Michael Bäckman om hur skolmåltiderna som eleverna får på Huddinges skolor kan bli ännu bättre. På bilden ovan syns från vänster: Fredrik Jöngren (C), Christian Ottosson (C) och Michael Bäckman.

Michael Bäckman brinner för skolmatlagning och har ett stort engagemang för att sprida matglädje och goda idéer för skolkök runt om i Sverige. Han är dessutom lagledare för Sveriges lag i Matlagnings-OS som ska tävla i Erfurt i Tyskland i oktober.

Michael berättade om hur man med tillsynes enkla medel kan göra matlagningen mer lustfylld och därmed mer innovativ och med mat gjord från grunden. Han vill att matlagningsglädjen ska spridas i Huddinges och Sveriges skolkök. Nyckeln är god planering. Med god planering får man tid att laga maten från grunden. Vid vårt besök exempelvis, mitt i lunchen, kokades ett antal tråg med potatis. De skulle användas som ingredienser i olika rätter som skulle serveras senare i veckan.

I skolrestaurangen serveras också varje dag soppa och en salladsbuffé som båda är uppskattade av barnen. Mycket av innehållet i sopporna och salladerna som serveras görs av rester som blivit över från tidigare dagar. Genom att använda resterna blir matsvinnet mindre och pengarna kan istället läggas på att köpa bra råvaror. Men man kan inte bara titta på hur mycket mat barnen slänger utan också vara noga med att inte i onödan slänga den mat som finns i köket och använda det, till exempel till att koka fond eller använda till sallader eller soppor.

Fredrik Jöngren förser sig av dagens soppa

Barnen får mycket av sina föreställningar om mat från föräldrar och syskon. Tycker föräldrarna illa om någon maträtt så är barnen snabba att själva tycka likadant. Istället borde barnen själva få avgöra vad de gillar eller ej genom att smaka och pröva sig fram. Därför brukar Michael uppmana personalen som äter med barnen att inte avslöja om de ogillar någon rätt utan istället uppmuntra barnen att pröva. Det rådet borde också många föräldrar ta till sig.

Michael Bäckman menar att många barn har med sig dåliga matvanor hemifrån. Många äter näringsfattig mat med snabba kolhydrater under helgerna, det är tacos, McDonalds och pizza. Han har märkt att barnen äter mer på måndagar och efter lov och tror att orsaken till det är bristerna i maten man får hemma.

Vi diskuterar om skolan också borde servera frukost. Michaels uppfattning är att det skulle vara bättre att i så fall erbjuda föräldrar utbildning i hur man lagar en bra frukost. Det är tyvärr inte en kunskap alla har.

Katalansk lammgryta och asiatisk kött- och grönsakssoppa

Denna måndag serverades en katalansk lammgryta. Rätten, berättar Michael, kom till när han tröttnat på påståendet att barn inte äter blandad mat. Enligt hans erfarenhet är det bara svenska barn som inte klarar det. Alltså måste det bero på hur vi i Sverige uppfostrar våra barn. Men lammgrytan blev omtyckt och serveras med jämna mellanrum och Centerpartiets egen testpatrull kan intyga att den vara mycket god.

Ett annat sätt att låta elever utveckla sin känsla för mat och matkreativitet är den kockprofil som finns på Annerstaskolan. Åtta- och niondeklassare integrerars i matlagningen på skolan vilket gjort att många unga talanger har upptäckts. Michael berättar att det bland kockarna i Sverige har många en bakgrund som struliga i skolan men som i matlagningen hittat hem. Han hoppas att kockprofilen ska resultera i att fler söker till kockutbildning. Behovet av kockar är stor i Sverige.

Ett enkelt sätt att uppmärksamma det bra arbete som görs i skolköken runt om i kommunen skulle vara att på Årets pedagog-galan även utse årets matpedagog. På så sätt skulle man bättre erkänna den pedagogiska roll skolmåltiden spelar.

Centerpartiet tycker att Huddinge ska ha som mål att bli årets skolmatskommun. Det skulle vara en logisk följd om vi på allvar lyfte skolmåltidens roll i skolan. Vi har många bra kockar och annan kökspersonal runt om i kommunen som med varje dag jobbar med att ge eleverna postivia matupplevelser. Det kräver också att kommunen inte glömmer att satsa på fortbildning för den rutinerade kökspersonalen som jobbat i många år.

Läs mer om vad Centerpartiet vill göra för ännu bättre skolmat i Huddinge.

Ursprungligen publicerad 6 SEPTEMBER 2016