• / Aktuellt
  • / Centerpartiet vill bygga Trädgårdsstaden Huddinge

Centerpartiet vill bygga Trädgårdsstaden Huddinge

Centerpartiet vill bygga trädgårdsstaden Huddinge. Ingen kan ha missat allvaret i både klimathotet och artdöden på vår planet. Vi vill använda vår natur för att möta båda dessa utmaningar – samtidigt som vi stärker folkhälsan.

Huddinge har goda möjligheter att bli att hållbart samhälle. På resan dit kommer våra parker och våra 13 naturreservat – med över 5 000 hektar skyddad naturmark – vara en viktig tillgång. Forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet visar att människor mår bättre om de har tillgång till natur och parker. Planteringar och rinnande vatten i våra parker kan ha en avstressande och läkande effekt.

Artdöden oroar och hotar. Omkring 60 procent av jordens ekosystem beräknas vara hotade. Därför vill vi medvetet arbeta med den skyddade naturen, ha bättre parker som inbjuder besökare i alla åldrar och som kan vara en resurs för förskolor och skolor som kan använda mer av naturen som en resurs i upptäckande och undervisning.

Är du med oss i Centerpartiet på att bygga trädgårdsstaden Huddinge?

Vi föreslår:

1. En stadsträdgårdsmästare. Det behövs kompetens och engagemang för att förbättra våra parker. Huddinge behöver en stadsträdgårdsmästare med strategiskt ansvar för planteringar och utformning i parkerna. Våra parker är ett en viktig plats för att säkra den biologiska mångfalden.

2. Ett tillgängligt natur- och friluftsliv. Vi ska vara bäst på natur- och friluftsliv och har fått utmärkelser för vårt arbete. Men det måste också vara lätt att komma ut till reservaten. Vi vill förbättra tillgången för unga och äldre att ta sig ut. Ett bra exempel är Huddingeleden som invigs den 28 april.

3. Parker för alla åldrar. Äppelodlingar, rinnande vatten och trådlöst internet är exempel på kvaliteter som kommer att locka människor i alla åldrar till våra parker. Att vi nu rustar upp Sjödalsparken med dessa inslag ger oss en modell för hur vi kan utforma parker i hela Huddinge.

Christian Ottosson (C), klimat- och stadsmiljöråd

*texten har tidigare publicerats som en debattartikel i Huddinge Direkt.