Huddinge först i länet med nytt grepp för brottsutsatta

Brottsofferjouren Huddinge-Botkyrka ska få tydligare och mer långsiktiga förutsättningar för att ge brottsutsatta det stöd och den hjälp de behöver för att komma tillbaka till ett normalt liv.

Kommunstyrelsen i Huddinge beslutade vid sitt sammanträde den 14 december att ingå ett så kallat IOP-avtal med Brottsofferjouren Huddinge-Botkyrka. Huddinge blir därmed första kommun i Stockholms län att med att teckna ett sådant avtal med en Brottsofferjour-förening. IOP står för Idéburet offentligt partnerskap. Det är en relativt ny samverkansmodell där civilsamhället och det offentliga sluter avtal så att civilsamhället får långsiktiga, ekonomiska förutsättningar att arbeta efter. IOP kan ses som ett komplement till föreningsbidrag och offentlig upphandling.

Det är spännande att vi i Huddinge tar nya grepp för att stötta civilsamhället. IOP-avtalet ger Brottsofferjouren tydligare förutsättningar och kommunen kan på det här sättet förbättra stödet till brottsutsatta, säger Christian Ottosson (C) kommunalråd med ansvar för brottsförebyggande frågor.

Brottsofferjouren Huddinge-Botkyrka är en ideell förening som under många år arbetat för brottsoffers rättigheter och givit dem stöd och hjälp att komma tillbaka till ett normalt liv.