Läraren som vill leda Huddinge

Tomas Selin är förskolenämndens ordförande och Centerpartiets nya kandidat till kommunalråd. Närodlat söker upp honom i hans bostad intill Rådsparken där han tar emot oss för ett samtal om engagemang, vägval och om det som han vill förändra.

Tomas möter oss i sin lägenhet, som han med varsam hand har inrett med varma nyanser, konst på väggarna och en växande LP-samling. När kaffet är klart sätter vi oss på balkongen och tar vår utgångspunkt i uppväxten i utkanten av Härnösand.

Jag växte upp i en trygg, norrländsk medelklassmiljö där pappa körde traktor och mamma var frisör. När salongen som mamma jobbade på gick i konkurs valde hon att starta eget, något som präglade mig som liten. Företagande har alltid varit ett av mina två alternativ i livet. Lärarrollen är det andra,” berättar Tomas, som trivdes väl med att leda i skolans värld redan i grundskolan. Under klassens timme valde han att själv kliva in i rollen som klassens lärare. “Jag har alltid gillat skolan, även när jag själv inte passade in.”

En välfylld bokhylla och LP-samling tar plats i Tomas lägenhet.

“Jag gillar det relationella som finns i skolans ledarskap, att lotsa andra mot att hela tiden utvecklas,” fortsätter han och poängterar att olika individer lyckas på olika sätt. Men alla ska få stöd och utmaningar utifrån sina egna behov. När det gäller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) har Centerpartiet åstadkommit mycket de senaste åren med stora ekonomiska satsningar på kompetensen i förskola och skola - något som Tomas är särskilt stolt över.

Vi sitter på balkongen och tar in syrenens doft. Måsarna gör sig påminda och kaffet ackompanjeras av bullar från Spröd, en av Tomas favoritplatser i kommunen. Gömmaren och Ågesta är två andra favoriter, både på sommaren och vintern, då skidåkning är ett stort intresse. Men det var Flemingsberg som blev hans första adress i kommunen. “Jag ser en stor dynamik i alla de kompetenser som människor i området har. Högskolorna ger stora möjligheter och tusentals nya arbetsplatser planeras. I allt detta får vi inte tappa bort invånarna i Grantorp och Visättra, de måste få ta del av möjligheterna som investeringarna ger," resonerar han.

De flesta av oss har vid det här laget sett Tomas Selin på någon av valaffischerna för Centerpartiet, där han för fram budskapet att trygga barn ger trygga samhällen. Mycket talar för att just tryggheten blir en valfråga. “Kriminaliteten påverkar främst dem som har ett utanförskap,” betonar Tomas. “Vi behöver fånga upp människor tidigt, när någon uteblir från idrottsträningen eller inte kommer till skolan.”

Skola och föreningsliv ser han som viktiga för att skapa trygghet. Vi kommer tillbaka till hur han själv fick upp ögonen för läraryrket. “Jag såg framför allt upp till de lärare som verkligen såg mig, vem jag var och mina behov. Det är också en sådan lärare som jag vill vara” säger Tomas, som älskar att se eleverna lyckas nå sina mål.

Eftermiddagssolen har nått fram genom molnen till balkongen och skänker ljus åt blåbären som Tomas har planterat. Vårt samtal kommer in på betydelsen av öppenhet och demokratiska värderingar. Att värna rätten att få förverkliga sig själv: “Min drivkraft som politiker är dels att få bidra till att andra människor ska få lyckas och förverkliga sina idéer, dels att försvara de idéer om demokrati och öppenhet som jag tror på” förklarar han. Det är också en anledning till att han i kommunpolitiken lyfter vikten av normkritik.

Samtidigt som skola och utbildning är viktiga för ungas livschanser brottas Huddinge kommun med att det finns för få arbetsplatser i relation till hur många bostäder som byggs, vilket leder till en stor arbetspendling. Tomas berättar om att Centerpartiet i Huddinge har lanserat ett helt paket med frågor kring företagande. Det handlar om yrkesutbildningar och att få en variation av olika branscher. “Det är viktigt att barn ser sina föräldrar gå till jobbet, jag tror att det stärker deras tilltro till samhället och att insatserna i skolan är värda att göra.”

Även om politiken tar mycket av hans tid har Tomas alltid har gillat att vara kreativ. Under tonåren var det främst med musik. Numera tar denna ådra mest sig uttryck i skrivandet, så vem vet när vi får se en roman av Tomas i bokhandeln?

 

*detta är ett reportage från Centerpartiet i Huddinges lokalblad Närodlat, från 2022.