Nya metoder ska leda till minskad brottslighet i Huddinge

Aza Tomas

Genom att införa metoden Rätt Kurva för barn i riskzonen, förstärka det kommunala aktivitetsansvaret (KAA), samt utöka trygghetskameror och resurser till kriminalitetssamordnare ska Huddinge bli mer tryggt och jämlikt.

I budgeten för 2025 satsar Mittenstyre för Huddinge 4 miljoner kronor som ska användas för att skapa möjligheter för ungdomar mellan 16 och 20 år som varken går i skolan eller arbetar. Målet är att dessa ungdomar ska hitta tillbaka till studier eller arbete och undvika att dras in i kriminalitet.

- Det här är satsningar för att fånga upp våra ungdomar och stötta dem tillbaka till studier eller ett arbete. Med stärkta resurser kan vi jobba mer individfokuserat och ge ett bättre stöd. Samtidigt satsar Mittenstyret på att med evidens arbeta med social hållbarhet i kommunen, säger Tomas Selin, (C), kommunalråd med ansvar för gymnasium, arbetsmarknad och integration.

Huddinge blir den femte kommunen i Sverige att ansluta sig till Rätt kurva. En brottsförebyggande metod för att fånga upp unga mellan 8-15 år i riskzonen. Rätt kurva införs under 2025 och bygger på nära samarbete mellan polis, socialtjänst, skola och civilsamhälle. Metoden riktar sig till hela familjen, och kan bland annat innebära stöd till föräldrar som saknar sysselsättning och samarbete med idrottsföreningar. Målet är att skapa trygga familjeförhållanden och förhindra att barn rekryteras till kriminella nätverk.

- Alla barn förtjänar en trygg skolgång, en meningsfull fritid och att få växa upp i en trygg familj. Samtidigt ser vi att den psykiska ohälsan och kriminaliteten kryper allt längre ner i åldrarna. Därför stärker vi arbetet att nå barn och unga så tidigt som möjligt, och innan de dras in i kriminalitet, säger Aza Cheragwandi, (S) kommunalråd och ordförande för Socialnämnden.

Förutom satsningar på det uppsökande arbetet och tidiga insatser kommer kommunens arbete för fler trygghetskameror att fortsätta. För att skapa en säker och tryggare stadsmiljö prioriteras också förbättrad gatubelysning i fler områden.

I budgeten för 2025 avsätts:

  • 15 miljoner kronor för kommunövergripande insatser som stärker social hållbarhet.
  • 10 miljoner kronor för att hantera eventuella ökade kostnader för de förebyggande åtgärderna.
  • 4 miljoner kronor för att förstärka det kommunala aktivitetsansvaret (KAA).
  • 2 miljoner kronor tilldelas socialtjänstens tillitsskapande och uppsökande arbete.
  • 0,8 miljoner kronor går till att stärka kriminalitetssamordningen riktad mot unga i riskzon.


Måndag 11 november fattar kommunfullmäktige beslut om Mål och budget 2025.