Mona Safa: Läraren som vill förändra!

Lärare, barnboksförfattare, mamma, nattvandrare och mycket annat - den mångsysslande Mona Safa blev trött på att alltid se problem och känna sig maktlös. Nu engagerar hon sig politiskt trots en hektisk vardag med en familj med två barn som ständigt vill ha mammas uppmärksamhet och ett heltidsarbete som lärare. Med hennes erfarenheter som lärare i åtta år har hon mycket att tillföra i sin roll som ledamot i Barn och ungdomsnämnden i Järfälla.

Det som får henne att trots att vardagens alla krav talar emot ett engagemang är en tilltro till devisen – alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Ett av de främsta motiven till hennes engagemang är att hon vill öka tryggheten i samhället; ett område som hon anser det görs för lite inom och när förslag läggs från politiskt håll så är det ofta huvudlösa förslag som att vräka barnfamiljer.

“Vi behöver jobba långsiktigt och förebyggande tillsammans med föräldrar inte utesluta de.” Mona beskriver hur hon som lärare sett föräldrar kämpa för att få hjälp från samhället när det gäller ungdomar som kommit i kontakt med kriminella och inte fått hjälpen de hade behövt, tvärtemot den allmänna bilden av dessa. “Ska samhället vräka dessa föräldrar nu?” säger Mona med eftertryck.“ Ingen förälder vill se sitt barn bli rekryterad till kriminella gäng eller bli dödade.” Hon blir tyst en stund innan hon berättar att sex elever på skolor hon arbetat på har dött av gängrelaterat våld.

Mona skakar uppgivet på huvudet. Hon tycker den politiska viljan att göra saker allt mer ersätts med populistiska förslag för att vinna röster. I stället för ett djup i diskussionen blir det win-win för populism då förslagen knappast leder till att problemen får en lösning. Vilket öppnar upp för nya populistiska förslag!

Hon tycker det är likadant med skolan. ”Det är så lätt att klaga på skolan och på lärarna – men vilka verktyg har skolan att arbeta med?” Därför är hon engagerad i barn och ungdomsnämnden i Järfälla. Om hon kan göra det där lilla som faktiskt leder till en förbättring eller i alla fall till att problem belyses så att skolan inte drabbas av en försämring i framtiden så har hon i alla fall uppnått något.

Hur får hon då alla delar i livspusslet att falla på plats? Mona skrattar till ”Man får bara göra tid för det viktigaste!” Hon tycker att det borde finnas större möjligheter för föräldrar att kunna vara engagerade i politiken. Det behöver vara möjligt även för en småbarnsmamma utan att hon helt dräneras på energi. För ny energi behövs för att orka med och själv laddar hon gärna sina batterier med sin familj på utflykt ute vid Säby gård. Hon skrattar “Det är verkligen ett smultronställe!”

­...

Artikeln är skriven av Mikael Rörseth.

Vill du veta mer om Monas politiska uppdrag i Centerpartiet Järfälla? Klicka här.