Nio frågor till Julian Kaijser

Välkommen till Julian Kaijser - vår nyaste och yngste medlem i Centerpartiet Lidingö! I den här delen av Nio frågor får du lära känna honom lite bättre, och veta varför han har valt att bli en del av Lidingöcentern.

1. Vem är du?
Jag är 19 år och är född och uppvuxen här på ön. Jag tog förra året studenten efter att läst tre år med samhällsvetenskaplig inriktning vid Enskilda gymnasiet. Mina vänner skulle nog beskriva mig som glad och jag försöker alltid vara positiv och se livet från den ljusa sidan. Jag gillar nya utmaningar och att resa. I höstas fick jag möjligheten att resa till Sydafrika som stipendiat från Svenska kyrkan, den resan gav mig nya perspektiv och en stark önskan att på sikt få arbeta med utvecklingsfrågor.

2. Varför är du engagerad i Centerpartiet Lidingö? 

Efter att ha följt den lokala politiken under en tid kände jag att det var Centerpartiet som verkligen ville värna Öns bästa. I frågor kring bland annat Gångsätra gymnasium och utbyggnaden av Centrum var man lyhörd och lyssnade på kommuninvånarna. Ett sådant parti vill jag vara delaktig i.

3. Du är vår nyaste medlem, vad ser du fram emot att göra i partiet?
Att vara en del av den föryngring som redan sker i partiet och förhoppningsvis komma med kloka idéer och inputs i debatten. Eftersom jag själv är ung ligger ungdomsfrågor mig varmt om hjärtat och sen vill jag gärna se till att bevara och utveckla öns grönområden och naturreservat.


4. Varför tycker du att man ska engagera sig politiskt som ung?
Politik är en så stor del av vår vardag och politik ligger till grund för nästan allt som sker i samhället. Som ung finns minst lika goda möjligheter att påverka som för äldre. Alla perspektiv behövs och olika erfarenheter och bakgrunder ser jag som en förutsättning för att kunna bedriva politik som gynnar så många som möjligt.


 5. Vilka frågor brinner du för?
Jag brinner för rättvisefrågor, allas lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter. I det ingår såklart jämställdhetsarbete också. Ungdoms och energifrågor är andra ämnen som jag tycker är spännande.

6. Vad gör du när du inte håller på med politik?
När jag inte håller på med politik, arbetar jag som vikarie inom för- och grundskolan här på Lidingö. Jag är också engagerad i Svenska kyrkan som ledare och församlingsmedlem. Under våren har jag dessutom föreläst om mina tre månader i Sydafrika i diverse sammanhang samt studerat Filosofi vid Stockholms universitet. På fritiden tycker jag om att vara med kompisar, spela tennis och träna.


 7. Har du någon talang eller intresse som vi inte känner till?
Något som brukar överraska de flesta är att jag är färgblind. Visserligen är det kanske ingen talang men några höjda ögonbryn brukar det i alla fall leda till.


 8. Vad väljer du - kaffe eller chokladdryck?
Hjärtat säger kaffe men min mage tackar mig varje gång jag väljer chokladdryck så det får nog bli chokladdryck.

 9. Om du fick vara en annan politiker för en dag, vem skulle du vara och varför? 
Då skulle jag nog välja Bernie Sanders som kandiderar för att väljas till demokraternas representant i USA-valet. Bernie är på många sätt som en centerpartist, han kämpar för öppenhet, jämställdhet och för att värna om miljön.

Läs fler nio frågor och svar här.