Lidingö rasar i Svenskt Näringslivs företagsranking

För andra året i rad tappar Lidingö placeringar i Svenskt Näringslivs årliga företagsklimatranking, en utveckling som vi i Centerpartiet Lidingö ser på med oro. I den senaste mätningen tappar Lidingö 26 placeringar ner till en 45:e plats och får därmed sin sämsta placering sedan mätningarna började 2001. 

Att Lidingös trend så kraftigt pekar nedåt måste vara en varningsklocka för politiker och tjänstemän i stadshuset. Inte minsta då några av de verkliga orosområdena är ”Kommunpolitikernas attityder till företagande” och ”Tjänstemännens attityder till företagande” där Lidingö tappat kraftigt och hamnar på 112:e respektive 103:e plats. Likaså är tappet i frågan om ”Service till företag” ett område som borde oroa majoriteten i stadshuset. Här tappar Lidingö tappar 61 placeringar och landar på 143:e plats.

Det är positivt att Lidingö behåller sin andraplats i ”Nyföretagsamhet” och att företagarna upplever att ”Skolans attityder till företagande” har förbättrats. Men om kommunen inte tar tillvara detta och förbättrar sig på övriga områden kommer även dessa områden snart vika ner.

Patrik Buddgård, gruppledare i Centerpartiet Lidingö säger i en kommentar:

”Det är oroande att Lidingö tappar placeringar i så många frågor och får sämsta resultatet någonsin i Svenskt Näringslivs ranking. Vi vill att Lidingö ska vara en företagarvänlig kommun med ett utbud av närservice, tjänster och arbetstillfällen för Lidingöborna. Det behövs därför ett politiskt ledarskap som är mer på tårna i företagarfrågor. Vi måste snarast bryta denna negativa trend. Staden och politiken måste vara lösningsorienterad gentemot företagarna med hög servicenivå.

Ett steg för att lyfta vikten av lidingöföretagarnas frågor är att vi bjudit in Annie Lööf till Lidingö den 25 oktober för att möta öns företagare och diskutera deras frågor.”

Här kan du läsa rankingen.

Mer information:

Patrik Buddgård 070-257 60 36